Kommentti: Kyläseurojen aika ei ole ohi

Lempäälän kunnan nettisivuilla paikallisten urheiluseurojen luettelossa vain yhdellä on etuliitteenään joku muu Lempäälän osa kuin kunnan nimi. Kyse on totta kai Sääksjärven Loiskeesta.
Kun kurkataan historiaa muutamia vuosikymmeniä taaksepäin, Lempäälässäkin toimi kyläseuroja useita, kuten Kuljun Jyry, Moision Riento, Kelhon Katajaiset ja Mattilan Innostus. Loiske edustaa Lempäälässä edelleen ansiokasta kyläseuraperinnettä, sillä loiskelaiset itsekin, kuten vaikkapa nykyinen puheenjohtaja Esa Kuusisto, mielellään tituleeraavat seuraansa ”pieneksi kyläseuraksi”.
1980-luvun alussa syntyi Sääksjärvellä suorastaan myrsky vesilasissa kun eräs lempääläinen kuntapoliitikko heitti ilmoille ajatuksen ”Lempäälän Loiskeesta” . Tosissaan Loiskeessa ei ole käsitykseni mukaan koskaan harkittu seuran etuliitteen muuttamista Lempäälä-alkuiseksi, kuten esimerkiksi Kuljun Jyry teki muutama vuosikymmen sitten muuttaessaan nimensä Lempäälän Jyryksi.
Ilveksen valmentaja, maailman futisviheriöitä paljon nähnyt Jarkko Wiss totesi aivan aiheellisesti, että: ”paikallisia pieniä seuroja tarvitaan, ne tekevät arvokasta työtä alueellaan”. Loiske on juuri yksi Wissin tarkoittamista seuroista. Työ Pohjois-Lempäälässä on ollut juurevaa, lapsiin ja nuoriin pureutuvaa, mutta myös tuloksellista. Jalkapallossa ja futsalissa Loiskeen edustusmiehistöt ovat olleet ja ovat edelleen kiistattomasti lajiensa lippulaivoja Lempäälässä.
Vuosikymmenet ovat Loiskettakin koetelleet, jopa runnelleet. Alkuvuosikymmenillään Loiske oli monen lajin yleisseura, jolla oli jalkapallon ohella kukoistavaa toimintaa niin lentopallossa kuin yleisurheilussa ja hiihdossakin. Vuosien saatossa muut lajit ovat hiipuneet, jos toki jalkapallon rinnalle on tullut kasvava laji futsal, jossa Loiskeella ovat menestysperinteet aina maan pääsarjatasoa myöten.
Kukin yhdistys, millä elämän alueella tahansa ne toimivatkin, ovat mukana olevien ihmisten summa. Loiskeenkin tulevaisuudesta voi ennakoida, että jatkossakin seura menestyy, jos ja kun se saa houkuteltua mukaansa innokkaita ihmisiä.
Olen varma. että Loiske liikuttaa sääksjärveläisiä ja muitakin lempääläisiä sekä pirkanmaalaisia vielä vuonna 2047. Silloin kunnniakas kyläseura juhlii satavuotis-synttäreitään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?