Rauhaa ja suvaitsevaisuutta

Juice Leskinen määritteli sekä rauhanaatteen että suvaitsevaisuuden laittamattomasti vuonna 1981 ilmestyneessä Rauhaa-kappaleessaan. ”Me jokaiseen tykkiin ja jokaiseen luotiin rauhankyyhky maalataan ja hyvin omatunnoin päästään rauhanvastustajat ampumaan”.

Kyseisen laulun koko teksti on tällä hetkellä valitettavan ajankohtainen. Juice irvailee yrityksille tehdä rauha maailmaan ”vaikka sitten väkisin” ja eri tahojen suurisuuntaisille mutta kovin näennäisille rauhan organisoinneille. Niissä kun aikeet ovat suurenmoiset, mutta ”on rauhassa sormet ja ristissä sormet toiset”.

Mitähän Juice sanoisi nykypäivän menosta? Maailma on sellaisessa jamassa, että heikkopäistä hirvittää. Rauhaa on esimerkiksi Syyriassa tehty väkisin jo monta vuotta. Sielläkin rauhaa ajavilla ovat toiset sormet ristissä eli osapuolten tavoitteet ovat ihan muualla kuin rauhan aikaansaamisessa.

Maailmanpolitiikan kaoottista tilannetta ja erityisesti suurvaltojen toimintaa seuratessamme ihmettelemme käsittämättömiä temppuja tekeviä presidenttejä ja pääministereitä. Presidentti Trumpin virkataivalta seurataan kuin parhainta viihdeohjelmaa. Naureskellaan ja ollaan kauhistelevinamme hänen toilauksiaan. Paheksua ei kannata, sillä kohde on väärä. Valitettavasti arvostelu pitää suunnata äänestäjiin. Demokratia toimii ja kansat saavat sellaisia johtajia kuin haluavat vai pitäisikö sanoa ansaitsevat.

Suomessa kauhistellaan parhaillaan Perussuomalaisten puheenjohtajavalintaa. Mitä kaikkea siitä seuraa, on vielä arvailujen varassa. Mutta tuohonkin valintaan pätee edellä mainittu ajatus, puolue sai demokraattisesti valitun keulakuvan.

Suvaitsevaisuus on mielenkiintoinen sana. Juicen tekstissä rauhanaktivistit suvaitsevat toisiaan, mutta ovat valmiita ampumaan ne, jotka ovat eri mieltä. Aikamoinen rauhanaate! Tuossa on koko jutun ydin. Suvaitsevainen ihminen hyväksyy kaikki, jotka ovat samaa mieltä politiikasta, uskonnosta tai jostakin muusta hänelle tärkeästä asiasta. Sen sijaan hän paheksuu suurieleisesti kaikkea sitä, joka ei kuulu hänen omaan aatemaailmaansa. Sosiaalisesta mediasta on tullut suvaitsevaisten ihmisten taistelutanner.

Jos joku ihminen korostaa olevansa suvaitsevainen, kannattaa olla valppaana. Silloin nimittäin liikutaan lähellä sananvapauden rajoittamista ja jopa kiusaamista. Esimerkiksi uskonnon (eikä nyt tarkoiteta islamia vaan kristinuskoa) piirissä voi olla itsensä suvaitsevaiseksi luokitelleita ydinryhmiä, jotka yhteistuumin nyökyttelevät suopean näköisesti, mutta samalla paheksuvasti piirin ulkopuolella olevia kohti.

Onneksi on olemassa myös oikeasti suvaitsevaisia ihmisiä. Heillä on sydämensivistystä ja he ovat avarakatseisia, maailmaa nähneitä henkilöitä, jotka ymmärtävät ja arvostavat kaikenlaisia ihmisiä. Heidän ei tarvitse korostaa suvaitsevaisuuttaan, tuskin he edes käyttävät tuota sanaa.

He, jotka ilmoittavat olevansa suvaitsevaisia, korottavat samalla itsensä muiden yläpuolelle. Kun seuraavan kerran olet tekemisissä tuollaisen ihmisen kanssa, laita hänet lujille. Selvitä, miten pitkälle hänen suvaitsevaisuutensa ylettyy.

 

Piikki

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?