Aimalan kulttuurimuuntaja mainio taukopaikka

Kumua aamusta iltaan

Näyttelytilassa seinäpintaa olisi vaikka kuinka paljon – ylöspäin. Valokuvat on ripustettu silmän tasalle. Kuva: Erkki Koivisto

Silmä lepää. Ajomatka sorapintaista Lahdenkyläntietä pohjoiseen herkistää mielen vastaanottavaiseksi edessä olevalle taide-elämykselle. Nurmikunnan raitilla Lempäälässä aukeaa nimittäin yhä vain näinäkin aikoina varsinainen maalaisidylli vanhoine punamulta- ja hirsirakennuksineen. Näissä maisemissa aika vaikuttaa pysähtyneen. Täällä sijaitsee Aimalankankaan muinaismuistoalue, ja hiljattain samoilla paikkeilla kaivettiin esiin lupaavia löydöksiä, jotka viittaavat muinaiseen Aimalan kirkkoon – perimätiedon mukaan ensimmäiseen kirkkoon Lempäälän ja Vesilahden seudulla.

Vanha, alkuperäisestä käytöstään poistettu tiilimuuntaja seistä nököttää tien poskessa, osoitteessa Lahdenkyläntie 220. Kyläkunnan aktiivisuudesta kertoo jotain se, että korkea ja hyväkuntoinen rakennus on otettu uusiokäyttöön. Se palvelee kesämatkaajaa ja taiteen ystävää Aimalan kulttuurimuuntaja Kumuna.

Uutuudesta on tullut yksi uusi lisähoukutin piipahtaa tällä kylänraitilla vaikka pyörällä. Oven luvataan olevan auki koko kesän aamusta iltaan, joten sateen sattuessa kulttuurimuuntajassa voi istuskella sisällä kuivassa ja lämpöisessä. Samalla voi nauttia ilmaiseksi kulttuurista.

Kesällä Aimalan vanhassa sähkömuuntajassa pidetään kaksi valokuvanäyttelyä. Parhaillaan esillä on 16. heinäkuuta saakka  Taneli Hongiston töitä. Hänen jälkeensä vuorossa on Heikki Saarisen näyttely, joka kestää aina elokuun loppuun saakka.

Vierasta odottaa avonaisen oven ulkopuolella tuoli levähtämistä varten. Valkoiseksi kalkitussa sisätilassa saapujan ilona ovat komeat miljoonakellokukkalaitteet. Kahvipöytäkin on, mutta tällä kertaa kattamaton.

Yhden huoneen ja muutaman katsojan kerrallaan vetävässä näyttelytilassa on ripustettuna Hongiston valokuvanäyttely, jossa vanhoihin ikkunanpokiin kehystetyt suurikokoiset mustavalkovalokuvaparit kuvastavat vedenpinnan heijastuksia virtavesissä Kuokkalankoskessa ja Tammerkoskessa. Teosten tarkastelu tapahtuu hämyvalossa; muuntajasta on kaapelit katkaistu eikä sähkövaloa ole.

Taneli Hongisto on musiikin konservatorio-opiskelija ja intohimoinen harrastelijavalokuvaaja. Kun minä täytin kaksikymmentä -näyttelyn valokuvaaja kertoo näyttelynsä kertovan ikääntymisestä, koneistumisesta ja luomisesta:

– Jos minun täytyisi sanoa vain yksi ainoa asia, sen täytyisi olla: ”Kun minä täytin kaksikymmentä, ei maailma varmasti ollut minua päivääkään vanhempi”.

Kulttuurimuuntajan näyttelyiden järjestäjänä toimii Nurmen kyläyhdistys. Muuntajan kyläyhdistyksen käyttöön on antanut omistaja Markku Mikkola.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?