Koulujen loma-ajat kaipaavat muutosta

Kesäloma on vihdoin alkanut pitkän kouluvuoden ja puurtavan opiskelun jälkeen. On aika heittää koulukirjat nurkkaan ja unohtaa Pythagoraan lauseet ja fotosynteesit ja vain rentoutua. Kesällä voi herätä niin myöhään, kuin vain tahtoo. Voi nukkua vaikka koko päivän, jos siltä tuntuu. Ja toisaalta voi huoletta valvoa vaikka koko yön, koska huomisen ohjelmaan ei kuulu kello seitsemän herätystä.

Kuitenkin 10 viikon kuluttua täytyy taas mennä kouluun, ja siinä vaiheessa seitsemältä herääminen voi olla täysi mahdottomuus yhteentoista asti nukuttujen aamujen jälkeen. Kymmenessä viikossa vuorokausirytmi ehtii mennä aivan sekaisin. Kouluun palatessa huono unirytmi aiheuttaa väsymystä ja vaikeuttaa siten keskittymistä. Toki tähän voivat nuoret itsekin vaikuttaa, mutta tilanne olisi helpompi lyhyemmän loman jälkeen.

Lisäksi kaikki keväällä opittu kaivautuu syvälle muistin syövereihin ja syksyllä joudutaan käyttämään aikaa siihen, että sijamuodot ja ruotsin epäsäännölliset verbit palaavat mieleen. Tämä tietysti tarkoittaa lisää oppitunteja, joita ei välttämättä tarvittaisi.

Kun koulu on alkanut, pitää jaksaa puoli vuotta ja taukona on vain viikon syysloma. Ensimmäinen kuukausi menee siihen, että saadaan kouluun sopiva rytmi. Loput siihen, että ponnistellaan koulussa samalla, kun ulkona ilma vain pimenee ja synkistyy. Uusia asioita pitäisi jäädä päähän ja kokeista saada hyviä numeroita. Vanhemmat ja opettajat vaativat nuorilta hyviä tuloksia koulussa. Harrastuksetkin palaavat kesätauoilta ja viikoittaiset treenit alkavat taas pyöriä. Valmentajat odottavat yhä parempia suorituksia ja treeneistä tulee tehokkaampia. Omalla vapaa-ajallakin pitää harjoitella. Kaikesta tästä syntyy nuorelle stressiä.

 

Rentouttavan kesän jälkeen syksyn stressi voi olla jopa liian suurta. Kesällä ei ole pakko tehdä mitään, mutta kouluun palatessa tekemättömät tehtävät alkavat kiireen myötä kasaantua. Sitten ihmetellään, kun nuorilta puuttuu kokonaan koulumotivaatio ja tulokset heikkenevät. Meillä on liikaa stressiä, meitä väsyttää ja syksyn pimeys ei nyt ainakaan piristä.

Varsinkin kouluvuoden lopulla kaikki stressi ja väsymys kostautuu niin, että koulussa on hyvin vaikea keskittyä ja oppilaat alkavat käyttäytyä levottomasti. Huomasin sen myös itse, sillä tunneilla keskittyminen tuntui todella vaikealta. Koulunumerot huononivat monella, sillä tunnilla opetellut asiat eivät vain jääneet päähän johtuen keskittymisongelmista.

Miksei siis tähän ongelmaan puututa? Lomia pitäisi mielestäni hajauttaa. Kesälomasta voisi ottaa viikon tai kaksi ja ripotella lomaviikkoja ympäri kouluvuotta. Stressi vähenisi, mutta opitut asiat pysyisivät kuitenkin muistissa. Tunneilla jaksaisi keskittyä ja kokeissa mieli tuntuisi virkeämmältä. Mielestäni lyhyet rentoutumisjaksot lieventävät stressiä tehokkaammin kuin pitkät.

Ei kesäkään kyllä täysin stressitöntä aikaa ole, sillä monella nuorella on kesätöitä, rippikouluikäisillä rippileirejä ja -juhlia sekä lomamatkoja ja niihin liittyvää pakkaamista ja suunnittelua. Joillakin kesään kuuluu sukulaisten tapaamista, perhetuttujen kanssa kahvittelua, kavereiden kanssa suunniteltuja juttuja ja kaikkea muuta. Kuitenkin kesällä saa rentoutua ja tehdä mitä haluaa, eikä ole koko ajan paineita kokeisiin lukemisesta.

Pitkän kesäloman loppupuolella saattaa jo kaivata koulun tuomia rutiineja. On kuitenkin hyvä, että kesällä on muita lomia pidempi jakso vapaata, sillä vain kesäisin on Suomessa edes jonkin verran paremmat kelit.

En kuitenkaan sano, ettenkö nauttisi kesälomasta, mutta ajatellen koko vuoden jaksamista lomia tarvittaisiin myös muina aikoina. Suomessa koulutusta uudistetaan jatkuvasti ja mielestäni myös loma-ajat kaipaavat uudistusta.

 

Taru Jokinen

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?