Tasapainoillen kohti suurta ja tuntematonta

Yliopistoelämä on tasapainoilua koulun ja pelaamisen välillä. Carina Lehdon mukaan on saavutettava tietty keskiarvo koulussa, jotta pelaaminen on mahdollista. Kuva: Antti Raunio

Lempääläinen lentopalloilija Carina Lehto siirtyy pelaamaan Yhdysvaltoihin Mississippi State Universityn joukkueeseen. 18-vuotias lupauksella oli mahdollisuus siirtyä myös Suomen Mestaruusliigaan, mutta Yhdysvaltojen yliopistolentopallossa kaikki palaset loksahtelivat paikalleen.

– Yliopistossa pelaamisessa houkutteli koulun ja lentopallon helppo yhdistäminen. Kaikki hoidetaan todella ammattimaisesti, tuumii juuri valkolakin saanut Lehto taustoja muuttamiselle toiselle mantereelle.

Jatkossa Lehdon elämä on tasapainoilua: koulu täytyy hoitaa kunnialla, ja samalla pelata kuin ammattilainen. Haaste on kova, mutta mieluinen, Lehto tuumii.

Yhdysvaltojen yliopistoihin lähtee jonkin verran nuoria jääkiekkoilijoita, mutta lentopalloilijan kohdalla tilanne on paljon harvinaisempi. Lehto tuumiikin, että tilaisuus lähteä oli ainutlaatuinen, jota moni ei saa kokea.

– Lopulta päätös lähteä tapahtui tosi nopeasti. Pääsen pelaamaan todella kovassa sarjassa ja isojen yleisöjen edessä. Mississippin peleissä on useita tuhansia katsojia.

Koulun joukkue on kovatasoinen, ja passarin paikalla pelaava Lehto saa tosissaan taistella peliajasta. Lehto pelaa yliopistossa stipendillä.

– Pelaajat ovat pitkiä ja fyysisiä, pelityyli on todella nopea. Sopeutumiseen kuitenkin auttaa naisten maajoukkueen kanssa harjoitteleminen.

Nopea nousu huipulle

Merkittävin muutos Lehdon uralla tapahtui muutama vuosi sitten, kun hän siirtyi LeKin junnuista Rantaperkiön Iskun 1-sarjajoukkueeseen. Vastuu kehitti nuorta passaria ja Iskussa kuluivat viime kaudet. Ilman Isku-mahdollisuutta olisi peliura voinut jopa loppua.

Sen jälkeen tahti on ollut hurjaa. Viime vuonna tapahtui nousu ensin nuorten maajoukkueeseen ja tänä keväänä myös naisten rinkiin. Nyt Lempäälän Kisan kasvatilla on edessä toistaiseksi isoin hyppy – siirtyminen täysin uuteen lentopallokulttuuriin.

Aikanaan kaikki alkoi Hakkarin liikuntahallista. Nyt edessä siintävät isommat valot Yhdysvaltojen eteläosissa Mississippissä. Kuva: Antti Raunio

Apu tosin löytyy läheltä. Äiti Virpi Ollila on myös aikoinaan pelannut lentopalloa yhdysvaltalaisessa yliopistossa ja Suomen maajoukkueessa.

Carina Lehto on kiitollinen usealle taholle, jotka ovat mahdollistaneet menestyksen.

– Perhe on ollut isossa roolissa. Iso kiitos kuuluu jokaiselle valmentajalle, joka on 6-vuotiaasta asti potkinut positiivisesti eteenpäin. Etenkin oma äiti ja Iskun Jari Tolvanen ovat piiskanneet armottomasti kohti parempaa.

– Kaikenlaista lippua on tarvinnut jo täyttää, että lähteminen onnistuu. Odotan jo innolla tulevien joukkuekavereiden tapaamista ja ensimmäisiä treenejä, Lehto puhkuu innostustaan uuden haasteen edessä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?