Aurinko oli markkinoiden toivotuin vieras

Jokaiselle jotakin on toimiva resepti Kuokkalankosken markkinoilla

Tangokuningatar Aino Niemi säteili kilpaa auringon kanssa. Kuva: Katariina Onnela

Kuokkalankosken markkinat järjestettiin lauantaina 15. heinäkuuta perinteisellä kaavalla. Markkinavieraita, näytteilleasettajia ja esiintyjiä hemmotteli lämmin auringonpaiste, jota ei tänä kesänä ole liiaksi näkynyt.

Lempäälän Rotaryklubin presidentti Maria Kahilampi lausui markkinoiden avaussanat ja tapahtuma alkoi Narvan soittokunnan soittamien sävelten tahdissa. Musisointia jatkoi myöhemmin tuore tangokuningatar Aino Niemi. Hän keräsi katsomoon ihailijoita aina senioreista perheen pienimpiin.

Lavalla tapahtui pitkin päivää monenlaista. Muun muassa Thaiboxing Lempäälän taiturit esittelivät lajiaan ja Lempäälän Pandojen ryhmä Verde nähtiin estradilla. Riesa-pellen show hauskuutti pikkuväkeä.

Lempäälän kehityksen Elina Kivi palkitsi markkinoilla Koe ja viihdy rannassa -hankkeen järjestämän Lempäälä–tarinakilpailun parhaat.

Voittajaksi nousi Lemmon kiuas -työryhmä; Marjo Puro, Susanne Mäki-Krekola, Liisi Hämäläinen, Mika Nummela ja Jyri Siimes) tanssi-, musiikki- ja runoteoksellaan, joka oli kuvattu lyhytelokuvaksi. Teoksen lähtökohtana on Hääkiven onnettomuus, jossa morsiusparin vene kaatui. Tarinassa Lempo houkuttelee nuoria pariskuntia luokseen. Palkitsemisen perusteluissa raati piti ideaa hyvänä ja sopivana Lempäälän ranta-alueelle. Lisäksi Tarinan toteutuksessa oli nähty vaivaa ja ideaa voidaan myöhemmin vielä jatkojalostaa.

Muita palkittuja olivat Hilkka Nieminen, Ahti Granat ja Mira Salokatve.

Palkintoraatiin kuuluivat Lempäälän kulttuuritapahtumat ry:n puheenjohtaja Heikki Paavilainen, Tuula Petäkoski-Hult, Ritva Mäkelä ja Riitta Halme.

The Heartless -bändin esiintyminen kruunasi markkinapäivän ja illalla markkinaväki pääsi laittamaan jalalla koreasti Mansikin kammariin The Patentsin tahdissa.

 

 

Ei markkinoita ilman vohveleita

Vohveleita paistetaan markkinapäivänä noin neljäsataa ja taikinaa valmistetaan 45 litraa. Kaija Sipilältä, Kaarina Ketoselta ja Helena Rintalalta homma käy rutiinilla. Kuva: Katariina Onnela

Mansikin kammarista kiemurtelee ulos jono. Nenään leijailee herkullinen tuoksu, joka saa veden herahtamaan kielelle. Sisällä kuumat vohveliraudat höyryävät ja joukko naisia paistaa suussa sulavia herkkuja hiki hatussa ja tiukalla rutiinilla. Tiskin takana häärivät Kaija Sipilä, Kaarina Ketonen, Leila Lehtinen, Helena Rintala ja Heini Mäenpää.

Vohveleiden salaisuus piilee taikinassa, kertoo Kaija Sipilä. Hän ja Laila Lehtinen ovat vastuussa taikinasta ja sitä valmistettiin edellisenä päivänä peräti 45 litraa. Taikinan taika taas on näiden naisten hyppysissä ja siitä tulee juuri oikeanlaista vuosien kokemuksen ansiosta. Rutiini näkyy myös paistamisessa. Vaikka jono on pitkä, se liikkuu jatkuvasti. Kahdeksan vohvelia paistuu kerralla ja höyryävän herkun päälle saa hilloa. Gluteenittomille vohveleille on lisäksi oma rauta.

Yhteensä Mansikin kammarissa paistuu markkinoiden aikana noin 400 vohvelia.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?