Viileä sää on vähentänyt sinilevähavaintoja

Viikolla 29 sinilevistä tuli ainoastaan yksi yleisöhavainto Lempäälän ja Vesilahden alueella. Havainto tehtiin Lempäälän Mäyhäjärvellä.

Vähän sinilevää havaittiin Pirkanmaalla ainoastaan kahdella valtakunnallisella levähavaintopaikalla Kaukajärvellä Tampereella ja Houhajärvellä Sastamalassa. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia vähemmän.

Osassa raakavesilähteitä on todettu sinilevien massaesiintymiä. Alle kymmenesosa Suomen vesilaitoksista käyttää raakavetenään pintavettä. Pintaveden osuus vesilaitosten jakamasta vedestä on kuitenkin kaikkiaan yli neljäkymmentä prosenttia.

Riski altistua levämyrkyille juomalla vesijohtovettä on hyvin vähäinen, sillä sinilevien esiintymistä valvotaan vesilaitoksilla ja tarvittaessa vedenpuhdistusta tehostetaan. Perusvedensuodatuksella saadaan poistettua 99,9 prosenttia sinilevistä.

Kaivovesissä ei yleensä esiinny leviä, sillä ne eivät kasva ilman auringon valoa. Hyvin lähellä rantaa sijaitsevaan kaivoon voi kulkeutua leviä järvi- tai jokivedestä, jos vesi ei ehdi suodattua maaperässä kunnolla.

Kaivoveden laatu kannattaa tutkituttaa kolmen vuoden välein, vaikka maku- ja hajuhaittoja ei olisikaan.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?