Ärsytys lisää hölmöilyä

Autoilijoita pännii, mopoilijoita harmittaa ja mautoilijoita vasta riepookin. Näin ainakin, jos lukee Facebookin keskustelupalstoja. Sama on tosin todettu liikenneturvan tekemässä kyselyssä.

Eniten suomalaisia liikenteessä ärsyttävät ohittelijat ja takapuskurissa roikkuvat. Myös liian lähelle eteen kiilaavat kuljettajat, liikennesääntöjen rikkominen ja keskinopeudesta poikkeaminen suuntaan tai toiseen suututtivat kyselyyn vastanneita.

Kiukkua aiheuttaa siis omaa turvallisuutta vaarantava käyttäytyminen. Varsin loogista. Kolmasosa kyselyyn vastanneista kertoo, että ärsyyntymisestä seuraa joskus tavallista suurempia riskinottoja liikenteessä. Tässä kohtaa logiikka ontuu. Jos toinen hölmöilee, hölmöillään kostoksi itse vähän enemmän.

Itsehillinnän kehittäminen ratissa on siis tarpeen. Liikenneturvan suunnittelija Antero Lammi ehdottaa pinnan kiristyessä hengittelyä syvään ja esimerkiksi minttupastillin pureskelua. Tärkeää on, ettei kiukkuunsa jää vellomaan.

Sosiaalisen median myötä mukaan kuvioihin ovat tulleet julkiset, suutuspäissään tehdyt avautumiset muista tielläliikkujista. Yhteistä näille julkaisuille on ajoneuvon ja kuskin tarkka kuvailu jopa rekisterinumeroon asti.

Ennenaikaan käytettiin häpeäpaalua, nyt sen virkaa toimittaa Facebook. Tuomareitakin riittää.

Laissa sanotaan näin yksityiselämää loukkaava tiedon levittämisestä. ”Joka oikeudettomasti joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä ei pidetä sellaisen yksityiselämää koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä politiikassa, elinkeinoelämässä tai julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivasta, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin mainitussa tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.”

Syvään hengittäminen ja minttupastilli ennen julkaise-napin painamista on siis kannatettava ajatus.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?