Jenni Arpalahti, 26, ehti saada Skotlannissa maksuttoman college-tutkinnon. Brexit saattaa jatkossa heikentää suomalaisten opiskelijoiden asemaa Isossa-Britanniassa.

Jenni sai ilmaisen koulutuksen Skotlannissa: ”Englannissa ulkomaalaisvastaisuus tuntui kasvavan.”

Jenni Arpalahti on tyytyväinen opetukseen, jota hän sai skotlantilaisessa Ayrshiren collegessa. Kuva: Ida Nieminen

 

Lempääläläinen Jenni Arpalahti palasi heinäkuun alussa Skotlannista Suomeen. Hän muutti syksyllä 2014 opiskelemaan näyttelemistä Ayr-nimiseen 47 000 asukkaan kaupunkiin.

EU-kansalaisten lukuvuosimaksut hoitaa maassa Student Award Agency of Scotland (SAAS). Arpalahti oli onnekas, koska Brexit ei ehtinyt vaikuttaa hänen opintoihinsa.

– Skotlantilaiset suhtautuivat ulkomaalaisiin opiskelijoihin hyvin. Englannissa ulkomaalaisvastaisuus tuntui kasvavan Brexit-keskustelun myötä, Arpalahti toteaa.

Iso-Britannian korkeakoulut ovat olleet suomalaisten keskuudessa suosittuja. Niihin pystyy hakemaan opiskelemaan helposti verkossa UCAS-järjestelmässä.

Kouluun sisään pääseminen vaati Arpalahdelta hakemuksen tekemisen, haastattelun ja koesiintymisen, eli pääsykokeita ei ollut.

Hän aloitti suoraan collegen toisen lukuvuoden, koska hänellä oli riittävästi kokemusta näyttelemisestä muun muassa Lempäälän nuorisoseuran teatterista.

 

EU on linjannut, että kaikkien sen kansalaisten pitää saada EU-maissa samanhintainen koulutus ja samat tuet lukuvuosimaksuja varten kuin valtion omat kansalaiset.

SAAS:in tukea eivät saa Skotlannissa englantilaiset, walesilaiset, pohjois-irlantilaiset ja EU-alueen ulkopuolelta tulevat. He myös maksavat suuremman summan opinnoistaan.

Pian myös suomalaiset voivat joutua maksamaan koulutuksesta Skotlannissa huomattavasti enemmän kuin nykyään.

Jenni Arpalahti sai Suomesta opintotukea, ja hän pärjäsi ilman opintolainaa, koska hän työskenteli koko opiskeluaikansa. Kielitaito ja työkokemus auttoivat työpaikan saamisessa.

Kelan lakimiehen Reeta Paatelman mukaan Brexit ei vaikuta Isossa-Britanniassa opiskelevan suomalaisen opintotuen tai lainan määrään, vaikka opiskelija joutuisi itse maksamaan lukuvuosimaksut.

 

Arpalahti päätti, että hän tulee opiskeluiden jälkeen ainakin toistaiseksi takaisin Suomeen. Hänen mukaansa näyttelijäuran luominen on vaikeampaa Skotlannissa kuin Suomessa. Halukkaita on paljon, ja ulkomaalainen ei pärjää ilman paikallisia suhteita.

– Koti-ikävä iski, joten ajattelin lähteä Suomeen hyödyntämään oppimaani.

Arpalahdelle jäi Brexitistä sellainen mielikuva, ettei kukaan tiennyt, mitä tapahtuu seuraavaksi. Hän epäilee, että parlamentit eivät tosissaan uskoneet, että kansa äänestäisi EU:sta eroamisen puolesta.

Arpalahti pitää epätodennäköisenä sitä, että hän lähtisi uudestaan ulkomaille opiskelemaan. Sen sijaan hän voisi muuttaa työskentelemään esimerkiksi Skotlantiin tai Irlantiin.

Ensin Arpalahti aikoo kuitenkin asettua Pirkanmaalle, tehdä töitä ja jatkaa näyttelemistä. Hän haaveilee myös käsikirjoittamisesta.

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?