Sinilevähavainnot laskussa

Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat vähentyneet ilmeisesti sateiden vuoksi. Hieman sinilevää on havaittu Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa. Sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia vähemmän.

Yleisöhavaintoja erittäin runsaista sinileväesiintymistä on tullut Lempäälän Mäyhäjärven Leponokalta.

Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt. Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä.

Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?