Heinosen lätkäperhe harrastaa yhdessä

Jääkiekon lisäksi repertuaarissa on muun muassa parkouria, jalkapalloa ja musisointia

Heinonen #20 ja Heinonen #44 esittelevät innolla jääkiekkotavaroitaan. On LeKi:n paitaa ja pipoa, on mailoja ja hanskoja. Välillä näytetään parkour-temppuja ja sitten jahdataan velipoikaa. Kolmen veljeksen perheessä riittää vauhtia.

Nuutti, Jaakko ja Lenni Heinonen ovat innokkaita jääkiekkoilijoita. Suosikkipelaajiksi mainitaan muun muassa Patrik Laine ja Aleksander Barkov. Vanhempien Kaisa Kuusela-Heinosen ja Mika Heinosen mielestä esikuvat ovat tärkeitä. Esimerkiksi LeKi:n mestisjoukkueen kapteeni Sami Laakso on poikennut junnujen harjoituksissa ja se on aina kohokohta. Kuva: Katariina Onnela

Lenni, 7, on kurvaillut LeKi:n paidassa kolme vuotta ja Nuutti, 5, vuoden. Kolmas Heinonen, Jaakko, 4, vetää tänä syksynä luistimet jalkaansa ja aloittaa Leijona-kiekkokoulussa. Kolmikon isä Mika Heinonen on poikien harrastuksessa mukana G-junioreiden joukkueenjohtajana. Lisäksi hän on LeKi jääkiekko ry:n perustajajäsen, hallituksen jäsen ja mukana LeKi:n edustusjoukkueen Mestis-organisaatiossa. Huoltopuolesta vastaa äiti Kaisa Kuusela-Heinonen. Perheen logistiikka, aikataulutus ja ennakointi ovat ruokahuollon lisäksi hänen erikoisalaansa.

Kaisa Kuusela-Heinoselle jääkiekkoarki on tuttua jo omasta lapsuudesta. Hänen veljensä pelasi jääkiekkoa ja isä valmensi. Mika Heinonen tutustui harrastukseen, kun vanhin poika aloitti luistelukoulun ja sen jälkeen kiekkokoulun.

Perhe viettää jäähallilla aikaa useampana päivänä viikosta. Jaakon Leijona-kiekkokoulussa harjoitellaan kerran viikossa tunti. Kun siihen päälle lisätään varusteiden pukemiset ja riisumiset, tulee hallilla vietettyä kerrallaan noin puolitoista tuntia. Lennin ja Nuutin G-joukkueet treenaavat yhdessä kahdesti viikossa. Lisäksi heillä voi olla oheisharjoituksia ennen treenejä. Oheisissa esimerkiksi pelataan jalkapalloa tai lähdetään yleisurheilukentälle.

LeKi:n G-juniorit pelaavat Tappara–Ilves -sarjaa. Kauden aikana lokakuulta huhtikuun puoleen väliin pelejä kertyy viikonlopuille noin 20–30. Pelejä pelataan kerralla kaksi peräkkäin. Lennin G-10 – joukkue pelaa kaksi 20 minuutin erää puolikkaalla kentällä. Nuutin G-11/12 -joukkueella peli kestää yhden 25 minuutin erän verran. Molemmat pelaavat joko 4 vastaan 4 tai 5 vastaan 5. Viiden minuutin tauon jälkeen alkaa seuraava peli. Pelireissut ovat vielä lyhyitä, kohteena ovat esimerkiksi Pirkkala, Urjala tai Tampere.

Pelipaikkoja G-junioreilla ei vielä ole maalivahtia lukuun ottamatta. Mika Heinonen kertoo, että joukkueilla on maalivahdin varusteita ja kaikki pelaajat saavat halutessaan kokeilla maalivahtina pelaamista.

Vastuuvalmentajan ja joukkueenjohtajan lisäksi jääkiekkojoukkueesta löytyy hommia useammallekin apukäsiparille. Tehtäviä on apuvalmentajista, huoltajaan, rahastonhoitajaan, toiminnantarkastajaan ja turnausten toimitsijoihin tuomarista kellottajaan ja pöytäkirjanpitäjään. Jäähallilla pyörivät perheet ovat Heinosten mukaan kuitenkin aktiivista väkeä. Usein perheissä harrastetaan useampia lajeja. Niin myös Heinosilla.

Jääkiekko vie hyvän lohkaisun perheen ajasta, mutta mukaan mahtuu myös parkouria, yleisurheilua, jalkapalloa ja kitaransoittoa. Yhdessä he laskettelevat, hiihtävät ja uivat. Kaisa Kuusela-Heinonen laulaa Tampereen oopperan kuorossa ja tarvittaessa Heinoset rimpauttavat apuun Riitta-mummun, jotta kaikki ehtivät ajoissa sinne minne pitääkin. Liiga-kiekkoa Heinoset käyvät katsomassa muutaman kerran kaudessa, mutta mestispelien katsomossa perhe on tuttu näky.

Jääkiekkoa pidetään kalliina harrastuksena, mutta Heinosten mielestä nuorimpien junioreiden kausimaksut pysyvät vielä kohtuullisina. Viime kaudella jääkiekon harrastaminen LeKin G-junioreissa maksoi 580 euroa plus varusteet. Kuukaudessa se on hieman yli 60 euroa. Pelipassi kattavalla vakuutuksella maksaa 15 euroa. Talkoisiin, esimerkiksi erilaisiin inventaarioihin, joukkueet osallistuvat jonkin verran.2

Pojille tärkeitä ovat kaverit ja pelaaminen. Tuuletukset treenataan hyvin jo etukäteen. Vanhemmat taas ovat tyytyväisiä, että lapset harrastavat. Teini-iässä heidän tulee ehkä vähemmän notkuttua kylillä, kun on muuta tekemistä.

Mika Heinonen kehottaa kiekkoilusta kiinnostuneita lähtemään rohkeasti mukaan kokeilemaan. Leijona-kiekkokoulussa saa hyvän tuntuman lajiin ja voi päättää riittääkö into joukkueeseen asti. Leijona-kiekkokoulu on tarkoitettu 4–8 -vuotiaille.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.