Anteron ystävät ry auttaa hädänalaisia kissoja ympäri Suomen. Vesilahtelainen Anne-Mari Pentti ryhtyi vapaaehtoisyhdistyksen puheenjohtajaksi kesän korvalla.

Anne-Mari on Anteron ystävä – Varovaisen arvion mukaan 20 000 kissaa hylätään Suomessa vuosittain

Antero-kissa on Anteron ystävät -yhdistyksen komea keulakuva. Kuva: Niko Hirvikoski

Anteron ystävät sai alkunsa vuodenvaihteessa 2016, kun yhdistyksen entinen puheenjohtaja Johanna Jaatinen päätti pelastaa oranssin kulkukissan ulkoa. Se oli vaeltanut pitkin Kangasalaa jo vuoden tai kaksi.

Jaatinen vei Anteroksi nimetyn kissan löytöeläinkoti Boondocksiin, jossa selvisi, että kissan terveydentila oli hyvin huono. Sen silmät märkivät ja joku oli purrut sitä hännästä. Silmäleikkauksen hinnaksi arvioitiin 800–900 euroa, jota hoitola ei pystynyt maksamaan.

Kollikomistus joutui lopetusuhan alle, mutta Jaatinen halusi edelleen  auttaa sitä. Ensin hän kertoi Anteron tarinan Facebookin kissaryhmässä, jossa Anteroon tietenkin rakastuttiin. Pian pälkäneläinen eläinlääkäri Ville Suutari tarjoutui hoitamaan leikkauksen pientä summaa vastaan. Lisäksi Johanna Jaatinen ja pari muuta kissojenystävää hoitivat antibiooteista, kastraatiosta ja rokotuksista koituneet kulut.

Anne-Mari Pentti ryhtyi Anteron ystäväksi noin vuosi sitten, kun Jaatinen pyysi häntä henkilökohtaisesti mukaan. Pentti oli järjestänyt aikaisemmin ruokakeräyksiä Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistykselle Pesu ry:lle.

– En ole elänyt päivääkään ilman kissaa. Itselläni on tällä hetkellä kaksi, Pentti kertoo.

Anteron ystävien päätavoitteena on ennaltaehkäisevä työ, johon monen eläinsuojeluyhdistyksen varat eivät riitä. Anteroiset, kuten jäsenet itseään kutsuvat, avustavat vähävaraisia kissanomistajia leikkauskuluissa, järjestävät sirutuskampanjoita ja purkavat kissapopulaatioita. He voivat myös auttaa karkulaiskissojen loukuttamisessa.

Varovaisen arvion mukaan löytöeläintaloihin tulee ja luontoon jää Suomessa vuosittain noin 20 000 kissaa. Osa jää luontoon kuolemaan tai päätyy lopetettavaksi.

Anne-Mari Pentti toivoo, että kissoja arvostettaisiin yhtä paljon kuin esimerkiksi koiria. Kuva: Ida Nieminen

Anteron tarina herätti sosiaalisessa mediassa runsaasti sympatiaa, mikä myös poiki aikoinaan muutaman lehtijutun. Antero kissa -sivulla on Facebookissa noin 8 600 tykkääjää, ja Anteron ystävät ry -ryhmään kuuluu yli 900 jäsentä. Antero kertoo sivuillaan vaiheikkaasta elämästään ja viihdyttää seuraajiaan hauskalla murteellaan.

Antero sai uuden mahdollisuuden, ja pääsi muuttamaan Nokialle omaan kotiin, jossa se viettää leppoisia päiviä Hömppä-koiran kanssa. Anteron ystävät syntyi, jotta muutkin kissat voisivat saada yhtä onnellisen lopun kuin Antero.

Anne-Mari Pentti toteaa, että Anteron ystävät ei halua tuomita ketään.

– Esimerkiksi kissapopulaatioilmiön taustalla on usein se, että ihmiset ovat avun tarpeessa. Oma huono terveydentila on johtanut siihen, ettei kissoja ole leikkautettu ja hoidettu asianmukaisella tavalla. Tällaisissa tapauksissa pitäisi huolehtia kokonaisuudesta, eli sekä eläimistä että ihmisistä.

 

Yhdistyksellä on vireillä rahankeräyslupa, jonka Pentti toivoo menevän pian läpi. Anteroiset myyvät Antero-tuotteita Anteron ystävien verkkosivuilla ja erilaisissa tapahtumissa sekä vastaanottavat lahjoituksia.

Pentti korostaa sitä, että kissoja pystyy auttamaan monella tavalla. Jos liittyy Anteron ystäviin, voi miettiä itselle sopivimman tavan osallistua. Tuoreet ideat ovat tervetulleita.

– Tärkeimpiä tavoitteitamme on avustaa ”ei kenenkään kissoja”. Haluamme myös rohkaista ihmisiä auttamaan itse löytöeläimiä, ja koetamme yhdistyksen resurssien mukaan tukea myös näitä yksityisiä avunauttajia, Pentti toteaa.

Yhdistykseen tarvitaan uusia jäseniä ja yhteistyöeläinlääkäreitä ympäri Suomen. Muun muassa Vesilahden kunnaneläinlääkäri on jo mukana auttamassa hädänalaisia kissoja.

 

Anne-Mari Pentin vinkit kissojen auttamiseen

  • Hanki kissa eläinsuojeluyhdistyksestä, kuten Kissojen katastrofiyhdistyksestä, Kissojen suojelu Kisusta, Pesusta tai Rekku Rescuesta.
  • Leikkauta kissasi. Et voi olla koskaan täysin varma siitä, millaiseen kotiin pennut päätyvät. Kodittomia kissoja on valtava määrä, ja löytöeläintalojen asukeista vain murto-osa päätyy takaisin kotiin.
  • Siruta kissasi. Sirutus helpottaa löytöeläinkotien ruuhkia, koska sirutetun kissan omista löytyy helpommin kuin siruttamattoman.
  • Mieti tarkasti, annatko kissasi ulkoilla vapaana. Riskejä on paljon. Turvallisia vaihtoehtoja ovat valjaissa tai valvottuna ulkoileminen ja pihatarhan rakentaminen.
  • Karkurit.fi-sivustolta löytyy hyvät ohjeet oman karanneen kissan löytämiseen ja kulkukissan loukuttamiseen. Hyödynnä myös sosiaalista mediaa, kuten Eläinten pelastusrinki - Koko Suomi -yhteisöä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?