Kurjen tilalla on sadonkorjuun aika

Tilan vapaaehtoiset näkyvät talven mittaan Vesilahden lasten ja nuorten parissa

Reetta Peltonen, Inari Teinilä ja Tarja-Riitta Teinilä kehuivat Kurjen tilan antimista valmistettuja ruokia. Kuva: Katariina Onnela

Viileä kesä ei ole Kurjen tilalla haitannut. Ira Hellsten kertoo, että tästä kesästä muotoutui varsinainen kaalikesä, koska erilaiset kaalit menestyivät mainiosti. Myös esimerkiksi purjoista ja sellereistä tuli hyvä sato. Eläimetkään eivät helteestä välitä, joten tilan lampaat villoineen ovat olleet tyytyväisiä menneen kesän säihin.

– Ja mä tykkään, koska on työilma, lisää Ira Hellsten.

Lauantaina 26. elokuuta Kurjen tilalla vietettiin Suomen Luonnonpäivää sadonkorjuumarkkinoiden ja lasten tapahtuman merkeissä. Lapsia ja lapsenmielisiä leikittivät tilan eurooppalaiset EVS-vapaaehtoiset. Heitä on ollut Kurjen tilalla jo kolmena vuotena. Tänä vuonna vapaaehtoisia jää tilalle myös talveksi ja he tekevät vapaaehtoistyötä Vesilahden kunnalle.

– He tekevät työtä, joka muuten jäisi tekemättä, Ira Hellsten kertoo.

Vapaaehtoisia nähdään talven mittaan esimerkiksi Nurkalla, iltapäiväkerhoissa ja kouluilla. Tavoitteena on poistaa ennakkoluuloja.

Sari Kalliokosken taiteilema menu. Kuva: Katariina Onnela

Kurjen tilan sadonkorjuutapahtumassa järjestettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran pop up -ravintola. Sari ja Timo Kalliokoski loihtivat herkkuja Kurjen tilan antimista. Lampaanpalvi, -nakki ja ylikypsä kyyttö tekivät kauppansa kekseliäiden lisukkeiden kera.

– Ideana on saada lautaselle mahdollisimman paljon eri makuja, kaksikko kertoo.

Marjo, Mikko ja Tomi Rajala kehuvat pop up -ravintolan ruokia vuolaasti. Ruoka maistui myös ikimökkiläiseksi itseään kutsuvalle Tarja-Riitta Teinilälle sekä Reetta Peltosenlle ja Inari Teinilälle, 1v 9kk. Ensin Inarin isoäiti ja äiti tuumasivat, että vahvoja makuja sisältänyt ruoka ei välttämättä kolmikon nuorimmalle jäsenelle, mutta toisin kävi. Maistuvat makupalat hävisivät isoäidin ja äidin lautasilta ripeästi parempiin suihin.

Sadonkorjuumarkkinoiden myyntipöydät notkuivat monenmoisia avomaan vihanneksia. Mutta mikä on viljelijän suosikki pöydän maukkaista antimista? Ira Hellsten paljastaa sen olevan juuriselleri.

– Olen suuri sellerin ystävä, hän kertoo ja paljastaa hymyillen aikoinaan hurmanneensa itsetehdyillä selleripihveillä miehensä Arin.

Iran syksyiset selleripihvit

Ari Hellsten ja sadonkorjuun parhaimmistoa. Kuva: Katariina Onnela

luomujuuriselleriä
luomuohrajauhoja tai -hiutaleita
luomukananmunia
luomumustapippuria
luomuyrttisuolaa
luomuvoita paistamiseen

Raasta selleri karkeaksi raasteeksi ja lisää raasteen sekaan ohrajauhoja tai -hiutaleita niin, että raaste ”kuivuu”. Ripottele sekaan yrttisuolaa ja mustapippuria ja lisää sitten kananmunaa, joka kokoaa pihvitaikinan. Anna hetki vetäytyä ja ota sitten ruokalusikallinen pihvitaikinaa ja taputtele se lusikalla pannulle ohueksi pihviksi voisulan päälle ja paista molemmin puolin kauniin ruskeaksi.

Nautitaan luomu täysjyväspagetin, kermaviilikastikkeen ja ketsupin sekä salaatin kera.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?