Lempäälän kouluruokailu laahaa jäljessä kehityksestä

Yksi varhaisimmista kouluruokamuistoistani on se, kun jouduin retkipäivän jälkeen menemään litimärissä vaatteissa ruokalaan syömään kasvispihvejä. Kerroin koko alakouluaikani murheellista tarinaa siitä, kuinka oksennus nousi kurkkuun, koska ruoka oli niin pahaa. Pihveissä tuskin oli oikeasti mitään vikaa. Olin vain oppinut yleisesti hyväksytyn asenteen, joka oikeutti kehittämään kasvispihvien haarukoimisesta monivivahteisen kidutustarinan.

Lempäälän kunta aloittaa tänä syksynä kouluruoka-agenttitoiminnan, jonka tavoitteena on kehittää kouluruokailua yhdessä oppilaiden, henkilökunnan ja vanhempien kanssa. Niin kutsutut agenttitiimit kokoontuvat keskustelemaan aiheesta pari kertaa lukuvuoden aikana. Lisäksi netistä löytyy kysely, jossa oppilaat vanhempineen voivat kertoa ajatuksiaan kouluruokailusta.

Ensimmäinen asia, joka pitäisi laittaa kuntoon, on kasvisruoan saatavuus. Lempäälän kunta tarjoaa peruskouluissa edelleen vain lakto-ovovegetaarisen vaihtoehdon, vaikka veganismin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti parin viime vuoden aikana. Nykyään vegaanisen aterian saa vain terveydellisistä syistä, ja nämä syyt pitää varmentaa lääkärintodistuksella.

 

Lempäälän kunnan sivuilla todetaan näin: ”Vanhemmat ilmoittavat uskonnolliset ja eettiset ruokarajoitukset sekä kasvisruokavalion tätä varten laaditulla lomakkeella vuosittain.” Käytännössä vegaanista ruokaa ei siis kuitenkaan saa pelkän ilmoituksen perusteella. Vegaaninen ruokavalio on sekä eettinen että terveydellinen valinta, mutta siitä on tehty kouluruokailussa allergioihin verrattava erityistapaus.

Miten on mahdollista, että Lempäälässä lihatonta, munatonta ja maidotonta ruokaa saa vain lääkärin avulla, kun samaan aikaan esimerkiksi Suomen suurimmat lihatalot ovat vastanneet nopeasti vegaanitrendiin ja kehittäneet erilaisia uusia valmisruokavaihtoehtoja? Edes lakto-ovovegetaarista ruokaa ei ole päivittäin tarjolla kaikille, vaan sen syömistä varten oppilas tarvitsee huoltajalta lupalapun.

 

Viime keväänä Lempäälän lukiossa järjestettiin Earth week -projekti, jolloin kasvisruokaa tarjottiin päivittäin toisena vaihtoehtona liharuoan ohella. Tällaiset muutokset vievät kouluruokailua oikeaan suuntaan, mutta ne ovat samaan aikaan jäljessä kehityksestä.

Kouluruokasuosituksen mukaan tarjolla olisi hyvä olla päivittäin kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toiseksi suositellaan kasvisruokaa. Vaihtoehdot lisäävät kouluruoan houkuttelevuutta ja totuttavat kasvispainotteiseen syömiseen, mikä tukee terveyttä, opettaa syömään ympäristövastuullisesti ja auttaa toteuttamaan suositukset punaisen lihan käytöstä.

Oikea suhdanne ympäristön kannalta olisi oikeastaan se, että kouluissa tarjottaisiin liharuokaa vain yhtenä päivänä viikossa. Miten lapset ja nuoret oppivat ymmärtämään kasvisruoan merkityksen oman ja luonnon hyvinvoinnin kannalta, jos lakto-ovovegetaarinen ja vegaaninen ruoka eivät ole vaihtoehto kaikille jokaisena koulupäivänä?

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?