Suomalaista osaamista arvostetaan muissa Pohjoismassa

Pohjola-Nordenin pääsihteeri Michael Oksanen on kotoisin Turun saaristosta, mutta on viimeisen kahden vuoden aikana kiertänyt paljon Suomen kuntia, tutustuen samalla sisävesistöihin.
– Olen ihastunut niihin kovasti. Täältä Lempäälästäkin voisi vaikka katsoa itselle ihan kesämökin paikkaa, Oksanen kertoi. Kuva: Annika Eronen

Pohjola-Nordenin pääsihteeri Michael Oksanen tervehtii  lämpimästi kädestä pitäen ja selitän ruotsiksi, kuka olen. Hän vastaa samalla kielellä. Hetkeä myöhemmin kuulen hänen puhuvan sujuvaa suomea muiden matkustajien kanssa.

– Tapanani on, että jos minulle puhutaan ruotsia, jatkan samalla kielellä, kaksikielinen Oksanen naurahtaa.

Oksanen selkeästi rakastaa työtään ja on siitä innostunut. Hän sanoo haluavansa tehdä suomalaisista nordisteja, jotta  suomalaiset kokisivat yhteenkuuluvuutta muiden pohjoismaalaisten kanssa.

– Meillä on hirveästi yhteistä. On sama yhteiskuntamalli, jonka sosiaaliturva on ainutlaatuinen, yhteinen kulttuuri ja kieli. Järjestömme tehtävänä on lisätä yhteistyötä eri Pohjoismaiden välillä, niin ruohonjuuritasolla kuin isossa mittakaavassa yhteisöjen ja yhteiskunnan tasolla, hän selittää.

Kehitettävää on.

– Olisi järkevää, jos sama henkilötunnus kävisi kaikissa pohjoismaissa ja tästä on nyt tehty ehdotus hallitustasolle. Olisi myös hirmu kätevää, jos e-reseptit näkyisivät kaikissa Pohjoismaissa. Olin hiljattain matkalla Uumajassa ja olin unohtanut lääkkeeni kotiin. Yritin saada paikallisesta apteekista lääkkeeni, mutta se ei onnistunut. Suositeltiin, että otan laivan Vaasaan, Oksanen huokaa.

Muuttaminen esimerkiksi Suomesta Tanskaan voi tällä hetkellä vaatia yllättävän paljon paperityötä.

– Jotta saisi henkilötunnuksen, pitäisi olla asunto, mutta vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen taas tarvitaan henkilötunnus, Oksanen kertoo.

– Lisäksi on vielä pankkitilinkin avaaminen osana sotkua.

Oksasen sydäntä lähellä ovat nuoret. Monet heistä haluavat lähteä ulkomaille, ja toisen Pohjoismaan kautta kansainvälisen askeleen ottaminen ei tunnu niin pelottavalta. Arvot ovat yhteiset, joten suomalaisten on melko vaivatonta sopeutua elämään vaikkapa Norjassa. Muitakin etuja on. Esimerkiksi musiikkialalla ruotsalaiset ovat aivan maailman huipulla. Kun siellä lyö itsensä läpi, on kansainvälisen uran tekeminen vaivattomampaa.

Suomalaista osaamista arvostetaan Pohjoismaissa korkealle erityisesti it- ja hoitoalalla, jos työn tekeminen ulkomailla kiinnostaa.

– Norjan kautta it-alalla on tarjolla valtavat markkinat, Oksanen tietää.

– Verkostoituminen on hyvin tärkeää ja tätä verkostoitumista myös Pohjola-Norden haluaa tukea kaikilla tasoilla.

Henkilökohtaisella tasolla pohjoismaisen yhteistyön helmiä ovat pitkät, vuosikymmeniä jatkuneet ystävyyssuhteet.

– Euroopassa on ollut useita kriisejä, ja aina kriisien aikaan kaikki haluavat auttaa toisiaan. Yhteistyökin on syventynyt jälleen myös Pohjoismaissa useamman vuoden suvantovaiheen jälkeen. Suomalaisissa kouluissa on taas herätty etsimään ystävyyskouluja muista Pohjoismaista Saksan ja Baltian maiden lisäksi.

Oksanen toivookin, että jo pienestä pitäen Pohjoismaiden välinen ystävyys ja yhteistyö nähtäisiin mahdollisuutena ja myönteisenä asiana.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?