Miehille, naisille vai ihmisille?

Ideapark tiedotti hiljattain uudesta 1,5 hehtaarin laajennuksesta. Tulossa on Pohjoismaiden suurin autokaupan keskus. Tiedotteen alkupäästä löytyy lause, joka kuuluu näin: ”Suomen suurin kauppakeskus kasvattaa tarjontaansa miesasiakkaille kaksi kertaa Ratinan stadionin kokoisella laajennoksella.” Mahtavaa. Kertakaikkisen upeaa, että nyt miesasiakkaat pääsevät ostamaan autoja, huoltamaan autoja, katsastamaan autoja ja pesettämään autoja. Sillä naisethan sitä eivät tee. Tiedotustilaisuudessa vielä erikseen muutamaan otteeseen mainittiin, miten naiset voivat sitten käydä shoppailemassa mekkoja, kun miehet ostavat auton. Hei vaan 50-luku, tervetuloa takaisin.

Syyskuun alussa tapahtui pesäpallorintamalla. Tuolloin superpesiksen välieräottelussa Sotkamon Jymyn ja Joensuun mailan välillä tehtiin historiaa. Ensimmäistä kertaa pesäpallon pelituomarina välierässä oli nainen. Kyllä, tämä tapahtuma oli uutinen vuonna 2017, ei vuonna 1957. Uutinen olisi mennyt monilta ohi, jos Kiteen Pallon johtokuntaan kuuluvalta Aki Sutiselta ei olisi mennyt jostain syystä kuppi nurin. Hän tviittasi kesken ottelun: ”No nyt tiedät! Reittä varten pääsit aivan liian kovien pelien tuomariksi. Jospa ens kesänä viheltelet vain niitä hilloviivojen pelejä.”
Aki Sutinen erosi johtokuntapestistään ja pyysi anteeksi. Asenne oli kuitenkin jo peruuttamattomasti paljastunut.

Asennetta löytyi myös Sami Hyypiältä vuonna 2004, kun hän sai ensimmäisen lapsensa. Mies totesi, että tuli pelimies eikä lipunmyyjä. Jostakin syystä epäilen, että lipunmyyjien tärkeää työtä ei tässä kommentissa arvostettu ihan kamalan korkealle.

Seuraavaksi on aika vedota huumorikorttiin. Eikö se toimittajarouva siellä ymmärrä vitsejä? Sovinistiset asenteet kun on niin helppoa naamioida vitseiksi. Sitä on tehty myös maahanmuuttokriittisyyden nimissä ja milloin minkäkin ennakkoluulon peittelemiseksi.

Ja vastaus on tietysti, että ei ymmärrä. Tänä päivänä, kun Suomi on yksi tasa-arvoisimmista maista, en todellakaan moista ymmärrä.

En missään nimessä halua tyttäreni ajattelevan, että hän ei pystyisi tekemään jotakin vain siksi, että hän on nainen. Molemmilla lapsillani pitää olla aivan yhtäläiset mahdollisuudet tehdä asioita. On erittäin vaikeaa ymmärtää, miksi näin ei jonkun mielestä olisi.

Jäävuoren huippuna nousee tasaisin väliajoin haloo milloin mistäkin tytöille tai pojille suunnatusta asiasta. Mieleen muistuu ainakin blogimaailman keskustelu henkareista (kirppiksellä oli tyttöjen ja poikien vaatteille omansa) ja ikuisuusaihe tyttöjen leluista ja poikien leluista. Turhaa kiihkoilua, sanovat jotkut. Hyvä homma, sanon minä.
Kunpa kenenkään ei koskaan tarvitsisi kuulla, että et saa leikkiä tuolla, se on tyttöjen/poikien lelu. Kunpa kaikki lelut olisivat vain lasten leluja. Vaatteet olisivat lasten vaatteita ja jokainen pinkkiä rakastava saisi pukeutua pinkkiin ja kaikki sinisestä tykkäävät laittaa päälle sinistä.

Asenteenkorjaustalkoot voi aloittaa monesta paikasta. Tutustuminen aikaansaaviin ja älykkäisiin naisiin on yksi konsti. Niitä löytyy esimerkiksi molempien kuntien valtuustojen johtotehtävistä ja Lempäälästä kunnanjohtajan huoneesta.

Tiedoksi muuten se, että tasa-arvon olisi syytä ulottua kaikkialle. Myös asevelvollisuuslakiin.

Kirjoittaja tykkää pinkistä ja on parkkeerannut kuorma-auton taskuparkkiin.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?