Pohjoismaisia vieraita kampuksella

Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Riina Aspila kävi tutustumassa Hopealinjan ohjaamoon yhdessä poikansa Matias Toivolan kanssa. Kapteenina juhlaristeilyllä toimi Juha Ahro. Kuva: Annika Eronen

Lempäälän Pohjola-Norden juhli viime viikonloppuna 100-vuotiasta Suomea yhdessä lähes 40 pohjoismaisen vieraan kanssa. Viikonlopun aikana opeteltiin tanssimaan humppaa, tekemään karjalanpiirakoita ja tutustuttiin kävellen Lempäälään ja Myllyrantaan. Vieraat majoittuivat paikallisiin perheisiin, jotka ottivat heidät lämpimästi vastaan.

Vierailuun otti osaa neljä ruotsalaisnuorta, Karl-Filip Andersson, Ingrid Geeraadts, Wictor Martin ja Linus Nygren, jotka ovat samalla luokalla lukiossa. He viettivät perjantai-päivän tutustumalla viime keväänä valmistuneeseen Virta-kampukseen. Päivä oli nuorista mielenkiintoinen ja vaikka suomalaisessa lukiossa vietetty aika ei ollut pitkä, huomasivat nuoret jo tuonakin aikana muutamia eroja suomalaisen ja ruotsalaisen koulujärjestelmän välillä.

– Voi olla, että Suomessa kouluopetus on hiukan järjestelmällisempää ja järjestäytyneempää kuin Ruotsissa, Ingrid Geeraadts totesi.

– Opetuksessa käytetty teknologia oli myös huippuluokkaa.

Nuoret kertoivat, että Ruotsissa opettajista on tällä hetkellä kova pula, eikä kovin moni haaveile opettajan urasta. Useat ruotsalaiset opettajat ovat muodollisesti epäpäteviä eli he eivät ole suorittaneet opettajan opintojaan loppuun.

– Suomessa asia on ilmeisesti toisin, Geeraadts mietti.

– Opettajat ovat halunneet ryhtyä opettajiksi ja heidän tasonsa on korkea.

Ruotsalaiset nuoret majoittuivat matkansa aikana Lempäälässä asuvissa perheissä. Juhlaristeilyllä Wictor Martin (vas.), Karl-Filip Andersson, isäntäperheen Katja Pennanen ja Mia-Maria Ihantola, Linus Nygren, Ingrid Geeraadts ja ruotsalaisten nuorten opettaja Kristian Tyrbeg. Kuva: Annika Eronen

Suomi oli nuorista mielenkiintoinen maa vierailla. Yllätyksenä tuli se, että niin monissa yksityisasunnoissa on sauna.

– Ruotsissa saunoja on lähinnä erilaisten urheiluhallien tai uimahallien yhteydessä, Geeraadts kertoi.

Matkalle mahtui koskettavia hetkiä.

– Linja-autossa kuulimme muiden tälle matkalle lähteneiden elämäntarinoita, Geeraadts sanoi.

– Muutamat heistä olivat muuttaneet Suomesta Ruotsiin sotalapsiksi. Olimme lukeneet sotalapsista koulussa, mutta nyt tapasimme heitä oikeassa elämässä ensimmäistä kertaa. Se antoi meille paljon ja herätti tunteita aivan eri

Kaj-Erik Holmberg sai juhlaristeilyllä Pohjola-Nordenin kultaisen ansiomerkin vuosikymmeniä jatkuneesta työstään Pohjola-Norden Lempäälä -yhdistyksen hyväksi. Kuva: Annika Eronen

tavalla kuin silloin, kun asiasta luki oppikirjoista.

Lauantaina vieraille järjestettiin risteily, jossa oli mukana Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö ja valtuuston puheenjohtaja Riina Aspila. Pohjola-Nordenin pääsihteeri Michael Oksanen paljasti, että Rämön kanssa on suunniteltu yhteistyön jatkamista ja tiivistämistä järjestön ja Lempäälän kunnan välillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?