Kirkkokonsertti Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen hyväksi

Muutama vuosi sitten vesilahtelainen laulaja–lauluntekijä Pekka Murto seurasi läheltä ikäihmisen kamppailua syövän kanssa. Uusi ja sokeeraava elämänvaihe oli myös käytännössä hankala.

Musiikki voi selkeyttää vaikeita tuntoja. Laulaja-lauluntekijä Pekka Murto ja kanttori Kaisa Naukkarinen järjestävät Lempäälässä Lohdun ja toivon tarinoita -kirkkokonsertin Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen hyväksi. Musiikin lomassa kuullaan vertaistukihenkilöiden puheenvuoroja. Kuva: Marita Miettinen

– Sekä sairastunut itse että me läheiset olimme usein tilanteessa, jossa emme tienneet mitä tehdä.

Terveydenhoitojärjestelmän toiminta tuntui sekavalta. Olisimme tarvinneet nopeasti tietoa ja vertaistukea, Pekka Murto muistelee.

Kokemus askarrutti miestä niin, että hän halusi toimia. Yhteys Lempäälän seurakunnan kanttoriin Kaisa Naukkariseen poiki ajatuksen konsertista Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen hyväksi. Kirkkokonsertti toteutuu sunnuntaina 24. syyskuuta.

– Tulossa on monipuolinen ja varmasti koskettava ilta, summaa kanttori Naukkarinen.

– Kaikilla on varmasti jokin kokemus syöpäsairaudesta. Toivon, että illasta tulee myös hoitava, hän miettii.

Pekka Murron ja orkesterin lisäksi konsertissa musisoi lempääläläinen kamarikuoro Ajatus-ensemble. Musiikin lomassa kuullaan Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen puheenvuoro sekä kahden vertaistukihenkilön kokemuksia. Kirkkokonsertin tuotto ohjataan yhdistyksen toimintaan.

Suunnittelija Kaisa Ronkainen Pirkanmaan Syöpäyhdistyksestä kertoo, että järjestö tarjoaa neuvontaa ja henkilökohtaista tukea hoitajan vastaanotolla.

– Palvelemme sekä sairastuneita että heidän lähipiiriään.

– Meillä ei ole päivystysaikoja, mutta hoitajan vastaanotolle Tampereen keskustaan voi saada keskusteluajan muutaman päivän varoituksella, hän sanoo.

Yhdistyksessä on viisi hoitajaa. Vapaaehtoisia vertaistukihenkilöitä on noin 30.

– Sairastuneiden avoin vertaistukiryhmä kokoontuu kerran kuussa. Tarvittaessa kauttamme voi saada myös oman vertaistukihenkilön.

Syöpäjärjestöillä on myös valtakunnallisia neuvontapuhelimia.

– Niihin voi soittaa paikkakunnasta riippumatta, tähdentää Ronkainen.

Pekka Murron läheinen menehtyi nopeasti vaikeaan sairauteen.

– Lohdun ja toivon tarinoita -konsertissa on kappaleitani, joita esitin hänen muistotilaisuudessaan, hän kertoo.

Pekka Murto tunnetaan laulajana, mutta myös luotettuna lauluntekijänä.

Viime vuosina hänen musiikkiaan on esitetty Rämsöön kesäteatterin, Teatteri Kurjen, Nokian työväenteatterin ja Kangasalan kesäteatterin näytelmissä. Omista kappaleista on tekeillä levy.

– Lauluillani haluan kertoa jotain syvällistä elämästä, hän tiivistää.

Teksti: Marita Miettinen

Kuva: Marita Miettinen

Lohdun ja toivon tarinoita

Hyväntekeväisyyskonsertti Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen hyväksi sunnuntaina 24.9. klo 17 Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa. Pekka Murto & co, Ajatus- ensemble sekä vertaistukihenkilöiden puheenvuoroja. Ohjelma 10 € Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen hyväksi. Kahvitarjoilu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?