”Nämä lapset ovat olemassa vain vanhempiensa kautta”

Kuolleiden lasten muistopäivää vietetään Vesilahdessa 23. syyskuuta

Kiti Kontion Karla-Verallekin sytytetään kynttilä kuolleiden lasten muistopäivänä 23. syyskuuta. Kuva: Katariina Onnela

Kiti Kontion tytär Karla-Vera viettäisi tänä vuonna kymppisynttäreitään.Hänen kaksi pikkusisarustaan ovat syntyneet samoihin aikoihin marraskuussa, joten perhe juhlii aina triplasyntymäpäiviä. Kynttilöitä puhaltamassa on lapsista kuitenkin vain kaksi, sillä Karla-Vera sai elää vain viikon.

Kiti Kontio kertoo, että esikoislapsen munuaisongelmat selvisivät vanhemmille raskauden loppuvaiheessa. He valmistautuivat sairaan lapsen syntymään, mutta tietoa ongelmien vakavuudesta ei vielä tuolloin ollut. Ne selvisivät syntymän myötä. Tilanteen pahennuttua keskellä yötä he soittivat Harri-papille, ja hän saapui kastamaan Karla-Veran seuraavana päivänä.

Lopulta, viikon ikäisenä, Karla-Vera saatettiin matkaan äidin sylissä.

– Vaikka kuolema tuntui isolta ja pelottavalta, niin hetki oli kuitenkin kaunis ja rauhallinen. Ei ollut mitään pelättävää. Taysissa vanhemmat saavat pukea ja pestä lapsen, jättää hyvästit ja pitää sylissä kunnes on valmis lähtemään viimeistä kertaa pois.

Karla-Vera on haudattu Vesilahden hautausmaalle.

Enkelisisko on mukana syntymäpäiväjuhlien lisäksi perheen tavallisessa arjessa. Hänellä on muun muassa auton takapenkillä oma paikka. Vaikka Karla-Veraa ei enää ole, on hänen merkityksensä ainutlaatuinen. Hän teki vanhemmista äidin ja ja isän ja isovanhemmista mummoja ja pappoja. Yhdessä he miettivät, millainen tummatukkaisena syntynyt Karla-Vera olisi nyt, melkein kymmenvuotiaana.

Suru muuttuu ajan kanssa kaipaukseksi.

– Surun kanssa oppii elämään. Se muuttuu ikäväksi. Onneksi ei itselläni vihaksi tai katkeruudeksi. Suru tulee esiin välillä yllättävissä hetkissä ja keho muistaa kyllä, Kiti Kontio kertoo.

Kuolleiden lasten muistopäivänä 23. syyskuuta järjestetään Vesilahdessa tapahtuma, joka on avoin kaikille, jotka haluavat kunnioittaa elämästä liian aikaisin poistuneiden lasten muistoa. Kiti Kontio kertoo toivoneensa pitkään, että tapahtuma järjestettäisiin jossakin lähellä. Lopulta hän tuumasi, että se on ehkä syytä järjestää itse. Hän otti yhteyttä perhediakoni Inka Valtamoon ja asiat alkoivat rullata eteenpäin.

– Nämä lapset ovat olemassa vain vanhempiensa kautta, ja siten, että heistä puhutaan, Kiti Kontio toteaa.

Muistopäivän tapahtumassa Vesilahden kirkko on avoinna 16–17 hiljentymistä varten ja klo 17 vietetään kirkkohetki, jossa ovat mukana kirkkoherra Harri Henttinen, kanttori Satu Sointu-Siltanen ja Inka Valtamo. Kirkkohetken jälkeen sytytetään jokaisen itse mukanaan tuoma kynttilä, joka viedään kulkueena hautausmaalle joko muualle haudattujen muistokivelle tai haudalle. Kynttilän voi sytyttää myös kirkossa olevaan lähetyskynttelikköön.

Sen jälkeen vietetään vapaamuotoisesti aikaa yhdessä iltateen ja nyyttäreiden merkeissä. Jokaiselle lapselle sytytetään tuikkukynttilä myös illanvietossa ja niin he ovat illassa läsnä.

Kuolleiden lasten muistopäivää voi tulla viettämään hyvin matalalla kynnyksellä kaikki, joita aihe koskettaa tavalla tai toisella. Asuinpaikkakunnasta riippumatta.

– Jos vähänkin tuntuu, että voinko mennä, niin ilman muuta mukaan, Inka Valtamo sanoo.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?