Tanssiva robotti Ideaparkissa

Onhan se jännä tapaus, reilun metrin mittainen robotti Pepper, joka on tullut Ideaparkiin vierailulle. Pepper juttelee ihmisten kanssa kohteliaasti sekä englanniksi että suomeksi ja siitä ovat kiinnostuneita niin lapset kuin vanhatkin. VTT ja Ideapark ovat mukana eurooppalaisessa MuMMER-tutkimushankkeessa, jossa kehitetään kyseisen robotin kykyä palvella asiakkaita ja tunnistaa heidän tarpeitaan.

Hellyttävä Pepper osaa keskustella vuorovaikutteisesti englanniksi ja suomeksi. Lisäksi se tulkitsee kasvojen ilmeitä ja tanssii. Tulevaisuudessa robotteja voidaan käyttää palveluympäristöissä muun muassa erilaisissa opastus- ja neuvontatehtävissä. Pepperin kanssa juttelemassa psykologi, tutkija Päivi Heikkilä. Kuva: Annika Eronen

– Pepperin tehtävänä on hauskuttaa ja viihdyttää, mutta myös opastaa ja neuvoa asiakkaita, kertoo hankkeessa mukana oleva psykologi, tutkija Päivi Heikkilä.

Hyödyksi Pepper voisi tulevaisuudessa olla esimerkiksi silloin, kun asiakas pohtii, mitä tuote mahtaa sisältää ja onko siitä olemassa vaihtoehtoja.
– Viivakoodin avulla robotti kertoisi tuoteselosteen, mutta myös eri värivaihtoehtoja tuotteelle ja onko sitä olemassa erikokoisena, Heikkilä sanoo.

Jutustellessamme kääntyy Pepper yhtäkkiä katsomaan meitä. Se tuijottaa silmiin hievahtamatta ja hetken ajan tuntuu kuin siellä punaisena hehkuvien silmien takana todella olisi joku. Tai jokin. Kysyn vaivihkaa Heikkilältä, onko kukaan koskaan pelännyt Pepperiä?

– Kyllä heitäkin on muutama ollut, jotka ovat sitä vierastaneet. Esimerkiksi lasten kohdalla on käynyt niin, että lapsi on ensin saattanut mennä robotin luokse hyvin varauksettomasti, mutta on hetken kuluttua alkanut sitä vierastaa. Se, että Pepperin katse seuraa, saattaa pelästyttää. Samoin tietysti se, että se on ohjelmoitu olemaan vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa.

Olen kuullut, ettei robotteja tarkoituksella tehdä liian ihmismäisiksi, koska ne saattavat pelottaa. Jos täytetty eläin muuttuisi yhtäkkiä eläväksi, se aiheuttaisi meissä kauhunväristyksiä. Samalla tavalla vaikkapa tappaja-auto Christine pelotti lapsia ja nuoria 1980-luvulla.

Miksi robotteja tuodaan kauppakeskuksiin?

– Robotit pystyvät aina tasalaatuiseen palveluun ja ne ovat helposti lähestyttäviä, viihdyttäviäkin, Heikkilä sanoo.
Haasteensa robottien käytölle tuovat meluisa ympäristö, mikä voi vaikeuttaa robotin kykyä tunnistaa puhetta. Tulevaisuudessa on tarkoitus, että robotit pystyvät keskustelemaan usean ihmisen kanssa samanaikaisesti ja että niistä tulee luonteva osa palvelukulttuuria sopivissa kauppaympäristöissä.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?