Tony Dunderfeldt kävi puhumassa kuuntelun taidosta

30 sekuntia ja vaihto

Tony Dunderfeldt kävi Lempäälässä puhumassa rakkaudesta ja parisuhteesta. Kuva: Annika Eronen

Psykologi ja kouluttaja Tony Dunderfeldt kävi Lempäälässä puhumassa parisuhdeasioista. Dunderfeldt on tuttu muun muassa Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta, jossa hän on toiminut asiantuntijana.

Ihanteellisessa parisuhteessa molemmat osapuolet tulevat kuulluksi. He saavat tuoda tunteita ja ajatuksia esille, vaikka ne olisivatkin toisen mielestä välillä jopa outoja ja kummallisia. Yhteiskunta on muuttunut, aikaisemmin parisuhteissa ei ole tarvinnut keskustella ja neuvotella, vaan miesten tahto on ratkaissut.

– Vastasynnyttänyt nainen ajautui tiettyyn naisen rooliin, ja yhteiskunta toimi miehen ja miehisyyden ehdoilla.

Nyky-yhteiskunnassa on vaarana, ettei miehen ääni enää tule lainkaan esiin suhteessa.

– Me miehet emme osaa keskustella. Ei ole tarvinnut. Tuhansiin vuosiin ei ole ollut väittelyä siitä, kuka on oikeassa ja kenen tahto saadaan läpi, Dunderfeldt sanoo.

– Teemme yhden asian loppuun, otamme torkut ja siirrymme hoitamaan seuraavaa hommaa, Dunderfeldt sanoo.

Usein miehen ensimmäinen reaktio on ongelmatilanteissa, että hän joko yrittää ratkaista ongelman, tai jos ongelma tuntuu liian isolta, hän katoaa paikalta. Nainen taas toivoisi, että toinen ottaisi tunteen vastaan ja osoittaisi myötätuntoa.

Psykologi neuvookin pariskuntia noudattamaan 30 sekunnin sääntöä. Toinen saa puhua puoli minuuttia toisen kuunnellessa. Sen jälkeen osat vaihtuvat.

– Kuuntelija tarjoaa puhujalle hyväksyvän läsnäolonsa eikä heti tuomitse toisen ajatuksia. Heti ei tarvitse yrittää ratkoa itse ongelmaa, ainoastaan kuunnella ja osoittaa, että on avoimesti läsnä, ottaa tunneviestin vastaan.

Dunderfeldtin mukaan on kolme sanaa, jotka usein pelastavat parisuhteen.

– Kulta. Kerro enemmän.

Kouluttaja muistuttaa, että ihmiselämässä kaikki tunteet ovat sallittuja. Saa tuntea kateutta ja vihaa. Sen sijaan omaa tunnekäyttäytymistään on hyvä osata säädellä.

– Joskus on mietittävä, millä tavalla ärtymystäään näyttää vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa ja mitä sanoja ja ilmaisuja käyttää tunnepurkauksensa aikana.

On myös otettava huomioon erilaiset temperamentit parisuhteessa. Toinen on hidas, toinen nopea. Toinen introvertti, toinen ekstrovertti.

– Helposti omat tavat ja tyylit tulevat usein vaatimuksiksi toiselle. Jos toinen on hyvin siisti, hän esittää äärimmäisen siisteyden vaatimuksena myös toiselle, Dunderfeldt kritisoi.

Välillä parisuhde jumiutuu niin kutsuttuihin emootioihin, joissa toiseen liitetään yleistäviä, haitallisia uskomuksia.

– Taas tuo toinen jankuttaa sitä samaa. Mutta ei se aina jankuta sitä samaa. Eikä toinen ole aina kauhea tai idiootti, Dunderfeldt sanoo.

– Liimaamme oletuksia ja yleistyksiä toiseen ja nämä emootiot jäävät päälle.

Dunderfeldtin mukaan rakkaus on avointa, lämmintä kiinnostusta toista kohtaan. Hän listaa kolme rakkauden aurinkoa: läheisyyden, seksin ja vetovoiman.

– Suhteessa on läheisyyden lisäksi myös ylläpidettävä vetovoimaa, joka syntyy jännitteisyydestä. Vetovoimalla ylläpidetään erilaisuutta, se luo suhteeseen kipinää. Kaikesta ei esimerkiksi tarvitse olla toisen kanssa aina samaa mieltä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?