Eskarikin sen pian osaa – Tack! Danke! Thank you!

Kielten opetuksen varhentaminen starttaa Lempäälässä syysloman jälkeen

Lempäälän eskareissa Kikatetaan pian. Opetushallituksen tukema kärkihanke kielten opetuksen varhentamiseksi muotoutuu käytäntöön tämän syksyn ja ensi kevään aikana. Syysloman jälkeen hanketta valmistelemassa olleet kuusi lempääläistä tutoropettajaa aloittavat kierroksen kaikissa kunnan eskariluokissa. Jokainen eskariluokka saa kaksi tutustumiskertaa ruotsin, englannin ja saksan kieliin. Sen jälkeen Kikatus, eli kieli- ja kulttuurikasvatus, jatkuu oman eskariopen johdolla.

Kikatus-tutorit ovat Lempäälän kunnan kielten- ja eskariopettajia. Saara Mäkelä, Marketta Karttunen, Mira Card, Anna Mäkelä, Suvi Holopainen ja Jenni Schorpp kiertävät hankkeen puitteissa kaikissa kunnan eskariluokissa. Kuva: Katariina Onnela

Näytekertojen kieliksi valikoituivat ruotsi, englanti ja saksa, koska niitä kolmea kieltä opetetaan Lempäälässä alakoulun puolella. Esi-alkuopetusikäiset taas ovat kieli- ja kulttuurikasvatukselle hedelmällistä maaperää, koska kieltenoppimisen herkkyyskausi osuu juuri tuohon vaiheeseen ja into uuden oppimiseen on suuri.

Opetuksen avuksi työryhmä kehitti kieli- ja kulttuurikasvatuskassit. Kassit rakentuvat sekä Pikkutoukka Paksulainen-kehystarinan että Felixin ja Myllytontun seikkailujen ympärille. Näiden materiaalien tukemana alkaa eskareiden maailmanympärysmatka.

Kolmen kielen opiskelu aloitetaan perusasioista. Tutuiksi tulevat kieli kerrallaan esimerkiksi värit, numerot, ruuat ja juomat. Kassin kätköistä löytyy muun muassa leluhedelmiä, eläinkäsinukkeja, puhallettava maapallo, kuvakortteja ja Peppi Pitkätossu. Pikkutoukka Paksulaisesta kertovan kirjan avulla voidaan makustella kieltä, kun se ensin luetaan suomeksi ja sitten englanniksi. Ruotsiksi ja saksaksi kirjasta tehdään äänikirjaversio.

Eskariopettajia koulutettiin kieli- ja kulttuurikasvatukseen keskiviikkona 20. syyskuuta. Koulutuksen lisäksi he saavat tutoreiden pitämiltä demotunneilta vinkkejä siihen, miten kassin monipuolista sisältöä voi hyödyntää.

Rahoitus hankkeelle on myönnetty täksi lukuvuodeksi ja sille haetaan jatkoa myös seuraavalle lukuvuodelle, jotta kieli- ja kulttuurikasvatuksesta tulisi pienin askelin katkeamaton polku perusopetuksessa.

Hankekoordinaattori Jenni Schorpp kertoo, että Lempäälässä on jo vuosia pidetty kielipainotteisia kerhoja ja Sääksjärvellä on annettu englanninkielistä esi- ja alkuopetusta. Varsinaisen kouluajan ulkopuoliset kerhot kuitenkin tavoittavat usein vain pienen osan lapsista. Kielikylpyopetus taas vaatii opettajilta autenttisen tai lähes autenttisen kielitaidon. Kikatus-hankkeessa korostetaan sitä, että jokainen opettaja on kieli- ja kulttuurikasvattaja ja opetukseen riittävät perustiedot.

Tukea kielirikasteiselle opetukselle löytyy myös uudesta opetussuunnitelmasta, jossa puhutaan maailmankansalaiseksi kasvamisesta. Hankkeen avulla tavoitellaan myönteistä suhtautumista eri kieliä, niiden puhujia ja kulttuureita kohtaan.

Kaikki lempääläisten esikoululaisten huoltajat on kutsuttu 10. lokakuuta Kikatus-kahvilaan tutustumaan hankkeeseen. Kahvilat pidetään Lempoisten, Moision ja Sääksjärven kouluilla. Tilaisuudessa huoltajille esitellään Kikatus-hanketta ja keskustellaan varhennetusta kieltenopettamisesta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?