Ensimmäisen auton öljyt

Lukiessani hyvän kirjoituksen 4. lokakuuta lehdestä, minua ihmetytti se, että Sanna Suonpää oli ajellut puoli vuotta tarkistamatta moottoriöljyn määrää. Tämä osittain johtuu siitä, ettei autokoulussa ilmeisesti opeteta elintärkeiden nesteiden tarkistuksia.

Ei sitä opetettu vuonna 1956, kun minä ajoin ensimmäisen ajokorttini. Vuonna 1958 ajaessani armeijan ajokortin, edellytettiin ennen ajoon lähtöä auton kunnon tarkastaminen. Se oli aina tärkeätä tehdä, ettei tulisi kalliita yllätyksiä. Auton ajokunnon tarkastamisesta muistuu mieleeni tapaus Liedossa 1960, kun ajoin säiliöautolla kohti Tamperetta. Poliisit pitivät ratsiaa, ja nuori poliisi oli tulossa tarkastamaan ajokkiani. Silloin vanhempi poliisi huusi ”Ei sitä tarvitse katsoa, kun Tuomolan auto katsastetaan joka päivä.” Ja minulle: ”Eikös sinulla ole tämmöinen ohje?”. Vastasin: ”Kyllä on”.

Autokouluille ja aloittelevien kuljettajien vanhemmille pieni kehotus pieneen tekniikan opetukseen, ettei tulisi tällaisia katastrofin lähestymisiä, kun Sannalle oli käydä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?