Kolmannessa yläasteessa kyse kestävästä kehityksestä

Kolmas yläaste tarvitaan Lempäälään nyt vuosikymmenen vaihteessa.

Lempäälän kunnanvaltuusto on päättänyt keväällä 2017, että se sijoittuu entisen Lempäälän lukion tontille. Meillä on kaksi päävaihtoehtoa, peruskorjata vanha lukiorakennus tai purkaa se ja rakentaa kokonaan uusi.

 

Jos Lempäälän kunta ei olisi onnistunut yhteistyössä Tredun kanssa, olisi Lempäälän lukio jatkanut vanhoissa lukion tiloissa ainakin 5–10 vuotta.

Ikäluokkani keskikoulun 2–5 A luokka (päättyi 1972) vieraili loppiaisen 2016  tienoossa vanhassa opinahjossaan, ja rehtori Erkki Hytönen esitteli laajasti koulun tiloja. Koulu oli keskimäärin paremmassa kunnossa kuin meidän aikanamme pois lukien voimistelusalien lattiat. Muutama luokka oli huippuhienosti uudistettu. Mannikaisen veistosali ja ruokasali olivat upeat. Manala vain oli entisensä.

Vanhan lukiorakennuksen ilmanvaihto ei ole kunnossa. Suuren ikkunaremontin ja mahdollisesti tehokkaan alipaineilmastoinnin vuoksi korvausilma tulee tiloihin osittain eri paikoista kuin aikaisemmin ja saattaa vaikuttaa ilman laatua heikentävästi.

Hometta eli mikroskooppisten sienten itiöitä on kaikkialla ympäristössämme, myös terveissä rakennuksissa. Pelkkä homeen esiintyminen jossain vaikka uudessa rakennuksessa ei tarkoita, että kyse olisi hometalosta.

Luokkatilat saattavat olla epäkäytännöllisiä nykyaikaiseen opetukseen, mutta miten mahtaa olla esimerkiksi Tampereella, jossa on paljon vanhoja ja vanhempia koulurakennuksia kuin tämä? Jos luokkatilat ovat liian isoja, se tuskin on ylipääsemätön tilanne kuten olisi liian pieni tila. Vanhassa lukiorakennuksessa on akustiikaltaan ensiluokkainen juhlasali.

Kolmanteen yläasteeseen tarvitaan tilat pitkässä juoksussa 350–400 oppilaalle. 1970-luvulla Kanavan koulussa (ent. L-VYK) oli lähes tuhat 10–20-vuotiasta oppilasta ja heidän opettajansa.

Jos meillä olisi oikea hätä, pulakausi tai muu vastaava, yläaste aloittaisi syksyllä  2018 niine hyvineen Kanavan koululla eli vanha lukiolla ilman mitään remonttia.

Lempäälän talous on ollut tiukoilla viime vuosina, ja tulevina vuosina kunnan investointikuluja lisää keskusta-alueen rakentaminen. Toisaalta maakunta- ja soteuudistus muuttanee kuntien rahavirtoja merkittävästi.

Jos ilmastoinnin säätämiseen panee miljoonan ja esteettömyyden toteuttamiseen toisen, vanhalla lukiolla voidaan pitää koulua 10–15 vuotta. Voimistelusalien lattiat voitaisiin laittaa kuntoon vaikka talkoilla omatoimirahan turvin.

Aikalisästä ja kestävästä kehityksestä on nyt kysymys.

 

Mikko Kärki

kunnanvaltuutettu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?