Veroja ei esitetä nostettaviksi Vesilahdessa

Kunnan tuloveroprosentti on pysynyt samana vuodesta 2014

Vesilahden kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että kunnan tuloveroprosentti säilyy ennallaan. Tuloveroprosentti on ollut vuodesta 2014 21,50 prosenttia.

Verohallinnolta saadun ennakkotiedon mukaan Vesilahden vuoden 2016 kunnallisverotulot kasvavat edelliseen vuoteen verrattuna 1,4 prosenttia. Valtakunnallisesti kunnallisverotulot nousivat keskimäärin 0,8 prosenttia.

Vuonna 2018 Suomen Kuntaliiton viimeisimmän veroennusteen mukaan Vesilahden kunnallisverotulot laskevat 1,5 prosenttia. Vuodelle 2019 ennuste näyttää 2,9 prosentin kasvua.

Vesilahden kunnan taloustilanne on edelleen niukka. Kunnalla ei ole taloudellista liikkumavaraa, vaikka kunnanvaltuuston hyväksymät talouden tasapainottamisohjelmat ovat kääntäneet kunnan talouden myönteiselle kasvu-uralle.

Kunnalla on ylijäämää aikaisemmilta vuosilta vajaat 1,9 miljoonaa euroa ja vuosi 2017 jää alijäämäiseksi. Vuoden 2018 talousarviota ei ole vielä koottu yhteen.

Vesilahden kunta on velkaantunut isojen investointien vuoksi. Viime vuosina lainamäärä on kuitenkin pysynyt lähes samalla tasolla.

Kiinteistöveroja Vesilahden kunnanvaltuusto korotti  vuodelle 2017 muiden kuin vakituisten asuinrakennusten ja yleisen kiinteistöveron osalta. Nyt kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että kiinteistöverot pysyvät vuonna 2018 muuttumattomina.

Kiinteistövero vakituisen asuinrakennuksen osalta olisi 0,55 prosenttia ja muun kuin vakituisen asuinrakennuksen osalta 1,30 prosenttia. Yleinen kiinteistöveroprosentti säilyisi 1,20 prosentissa samoin kuin rakentamattoman rakennuspaikan 2 prosentissa. Yleishyödyllisille yhteisöille ei määrätä erillistä kiinteistöveroa, vaan niiden kohdalla sovelletaan normaaleja kiinteistöveroprosentteja.

Kiinteistöveroa ei suoriteta yleisistä vesistä eikä metsästä eikä maatalousmaasta. Vuonna 2016 Vesilahden kunnalle on  tilitetty kiinteistöveroja noin 1,15 miljoonaa euroa.

Kunnanvaltuusto päättää tuloveroprosentista ja kiinteistöveroprosenteista kokouksessaan 23. lokakuuta.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?