VR:n lippuautomaatteihin saatava käteismaksumahdollisuus

VR ilmoitti kesällä uudistuksesta, jonka yhteydessä loppuu konduktöörien lipunmyynti lähijunissa. Tämä aiheutti paljon keskustelua. Mielestäni konduktöörien ei tarvitsisi muutenkaan myydä mitään lippuja missään junissa. Se kaikki aika, mikä menee lipunmyyntiin, on pois konduktöörien muusta työstä. Kuitenkin mikäli konduktööreiltä ei olei mahdollista ostaa lippuja käteisellä, pitää sen olla mahdollista VR:n lippuautomaateista. Silloin lipunosto ei jäisi konduktöörin varaan, vaan lippu olisi mahdollista ostaa käteisellä asemalta.

Kyllä, irtolippuja on saatavilla asemien lipunmyynnistä ja R-kioskeilta myös käteisellä, mutta, muihin kuin lähijuniin ostetuista lipuista pitää maksaa myös palvelumaksu.

Esimerkiksi Tampereella ovat lippuautomaatit ja asiakaspalvelu vierekkäin. Asiakas ostaa lippuautomaatista lipun maksukortilla sen oikealla hinnalla. Käteisellä maksava jonottaa paikan asiakaspalveluun, ostaa lipun ja maksaa palvelumaksun. Lippuautomaateista ostetuista lipuista tätä palvelumaksua ei tarvitse maksaa.

Tilanteen korjaamiseksi pitäisi lippuautomaatteihin asettaa myös käteismaksumahdollisuus kuten kiskobusseissa, joilla ajetaan taajamajunia. Lisäksi monilla asemilla, kuten Lempäälässä ei ole asiakaspalvelua. Verkossa ja mobiilissa maksaminen on tätä päivää, mutta käteinen pitäisi kuitenkin säilyttää yhtenä maksutapana myös asemien lippuautomaateissa. Syrjinnäksi tätä ei voi suoraan kutsua, mutta tämänhetkinen asetelma on epäreilu.

teksti: Ville Nousu, Lempäälän-Vesilahden Sanomien tet-harjoittelija

Yksi kommentti

 1. Mika Heijari, mediasuhdejohtaja, VR Group

  Kiitos kirjoittajan ehdotuksesta lisätä VR:n lippuautomaatteihin käteismaksumahdollisuus.

  Rahaa sisältävien automaattien määrä on Suomessa vähentynyt. Syitä on kaksi: ilkivalta sekä varkaudet ja toisena rahankäsittelykulujen suuruus.

  Ympäri vuorokauden etenkin ulkotiloissa sijaitsevat raha-automaatit ovat erityisen alttiita ilkivallalle sekä varkauksille. Automaatit olisivat usein rikki ja poissa käytöstä. Tämän vuoksi Suomessa yleisesti on siirrytty laajasti automaattimaksamisessa pois käteisen käytöstä.

  Toinen syy on rahankäsittelystä aiheutuvat kustannukset. Raha-automaatteja pitää huoltaa ja tyhjentää, ja toisaalta huolehtia vaihtorahasta, jos automaatissa on mahdollisuus saada vaihtorahaa. Käsittelykulut nousisivat suuriksi, jos kaikille noin 200 matkustajajunaliikenteen asemalle asennettaisiin raha-automaatit ympäri laajaa rataverkkoa.

  Ilkivallasta, varkauksista ja rahahuollosta johtuvat kustannukset näkyisivät suoraan junalippujen hinnoissa. VR on halunnut päin vastoin alentaa lippujen hintoja, viime vuonna laskimme hintoja 25 prosenttia, tänä vuonna vielä lisää säästölippujen hintoja 10 prosenttia.

  VR:n lippuja voi ostaa monin tavoin, lipputoimistoista, automaateista, kaukojunista, kaikista
  R-kioskeista, verkkokaupasta, VR Mobiilista, puhelinpalvelusta, Matkahuollon toimipisteistä ja monista matkatoimistoista.

  Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?