Tarvitaan riittävät liityntäpysäköintipaikat

Kiitos Ville Nousulle mielipiteestä ”Syöttöliikenne Vesilahdelta Tampereen juniin” (L-VS 11.10.), joka käsitteli joukkoliikennettä Vesilahdelta Tampereelle. Joukkoliikenteen käyttäjien palautteet auttavat minua tehtävässäni Vesilahden edustajana Tampereen seudun joukkoliikennelautakunnassa.

Joukkoliikenteen palvelevuutta kehitetään koko ajan, jotta se vastaisi mahdollisimman monen kuntalaisen kulkemistarpeisiin. Näppärä siirtyminen kulkuneuvosta toiseen on tavoitteena. VR kanssa toki tarvitsee tehdä yhteistyötä, jotta myös junaliikenne olisi sujuvasti käytettävissä. Yhteinen maksujärjestelmä helpottaisi liikkumista kulkuneuvosta toiseen. Henkilöautosta tai moposta julkiseen kulkuneuvoon siirtymiseksi olisi hyvä saada ilmaiset, riittävät liityntäpysäköintipaikat. Lempäälän kanssa tarvitaan yhteistyötä tämän kaltaisissa asioissa. Alueen sisäisen liikenteen kehittämistä pohditaan Vesilahdessa. Tämä toive on tullut esiin kyläilloissa, joissa kunnanvaltuutettuja ja kunnan viranhaltijoita on kierrellyt juttelemassa kyläläisten kanssa ajankohtaisista asioista kunnassa.

Seutukunnan väestön kulkemistarpeiden ja -toiveiden sekä kritiikin ja ideoiden selville saamiseksi Tampereen seudun joukkoliikenne tekee asiakastyytyväisyyskyselyitä, ja palautetta on mahdollista antaa koko ajan esimerkiksi sähköisesti nettisivujen kautta lomakkeella tai sähköpostitse. Asiakaspalvelupiste toimii Tampereen keskustassa Frenckellinaukiolla. Pisteellä voi ladata matkakortteja, ostaa lippuja, antaa palautetta ja saada neuvontaa.

Joukkoliikennettä järjestetään kuntalaisten maksamin verovaroin, joten tarkoitus on palvella kuntalaisia. Toki on tärkeää, että kuntalaiset myös käyttävät järjestettyjä palveluita.

Valkeakoskella liikennöi Valkeakosken Liikenne, joten linja-aikataulujen yhteensovittamisessa on tärkeää myös tämä suunta. Vesilahden ja Lempäälän opiskelijoiden kulkemiseksi Lempäälän keskustasta Valkeakosken kampukselle ja takaisin olen aiemmin ollut yhteydessä liikennöitsijään.

Joukkoliikennettä kannattaa käyttää monesta syystä. Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja päästöjen vähentäminen ovat tietenkin tärkeänä syy. Toimiva joukkoliikenne voi olla myös muuten kannattavaa. Pysäköinti on kaupunkien keskustassa kallista. Monesti pysäköintipaikka on kaukana ja ajoväylät ruuhkaisia.  Mikäli yksittäisen linjan sijasta saadaan kehitettyä toimivia kokonaisuuksia, lisää se edelleen joukkoliikenteen houkuttelevuutta.

Vesilahden valtuustossa tehtiin mielestäni tärkeä aloite liittyen kevyenliikenteenväylään Vesilahden ja Lempäälän välillä. Myös pyöräillen tapahtuva liityntäliikenne tulee suunnitelmissa huomioida.

 

Miia Rajala, Vesilahti

Tampereen seudun joukkoliikennelautakunnan jäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?