Mielenterveyskuntoutujat saavat tukea Ehtookodon Kunnarissa

Keskusteluryhmät, toiminnallisuus ja luovat menetelmät tähtäävät vahvasti kuntoutumiseen

Ehtookodossa toimivassa mielenterveysyksikkö Kunnarissa vietetään arkea. Keittiössä pilkotaan keittoaineksia ja yhteisen pöydän ääreen on kokoontunut useampi palapelintekijä. Kunnarin vastaava ohjaaja Jennimari Kaipia kertoo, että yksikössä keskitytään vahvasti kuntouttamiseen. Kaikilla Ehtookodon asiakkailla on oma kuntoutuspolku, joka tehdään omaa tahtoa kunnioittaen. Arkea opetellaan yhdessä.

Kunnari tarjoaa sosiaalipsykiatrista päivätoimintaa ja asumispalveluja työikäisille Lempäälän ja lähikuntien mielenterveyskuntoutujille. Yhteistyötä tehdään tiiviisti kaikkien hoitavien tahojen kesken.

– Verkostoyhteistyö kaikkien hoitavien tahojan kesken on tärkeää. Pidämme yhteisiä palavereja ja osallistumme hoitoneuvotteluihin. Puhelimella soittelemme myös. Jos on huolta, niin siitäkin tiedotetaan, Jennimari Kaipia toteaa.

Päivätoiminta Kunnarissa pitää sisällään neljä erilaista ryhmää; Mahdollisuus-ryhmän, Oma startti -ryhmän, Suunta-ryhmän ja Lähellä-ryhmän.

Kaikki ryhmät kokoontuvat kahdesti viikossa. Niiden koot vaihtelevat viiden ja kymmenen ryhmäläisen välillä. Jennimari Kaipia kertoo, että kaikissa ryhmissä yksi tärkeimmistä asioista on niiden tarjoama vertaistuki.

Suunta-ryhmässä kokoontuvat työikäiset mielenterveyskuntoutujat, jotka ovat väliaikaisesti poissa työelämästä esimerkiksi kuntoutustuella, työttömänä tai sairaslomalla. Ryhmäläisten kuntoutumista työtoimintaan tai työelämään tuetaan ryhmäkeskusteluilla, toiminnallisilla ryhmillä, luovalla toiminnalla ja erilaisiin työtoimintoihin tutustumisella Lempäälässä ja Tampereella.

Kunnari ja koko Ehtookoto on tehnyt vuosia yhteistyötä Kulttuurikeskus PiiPoon kanssa erilaisissa taidehankkeissa. Sen tuloksena syntyi muun muassa  kesäteatteriesitys, joka esitettiin kesällä 2016 Ehtookodossa.

Lähellä-ryhmässä pysyvällä sairaseläkkeellä olevat työikäiset mielenterveyskuntoutujat pitävät yllä päivittäistä toimintakykyään. Parhaillaan on menossa Telakka-hanke, jossa ovat Lähellä-ryhmän lisäksi mukana Oma startti -ryhmä. Hankkeessa herätellään luovuutta teatterin keinoin ja pidetään yhdessä hauskaa.

Erityisesti nuorille aikuisille suunnattuja ovat Oma startti -ryhmä ja Mahdollisuus-ryhmä. Niiden osallistujat ovat 18–29 -vuotiaita. Oma startti-ryhmässä kokoontuvat nuoret aikuiset, joille ei vielä ole kehittynyt vakavampaa mielenterveyden häiriötä. He kärsivät esimerkiksi masennuksesta, ahdistuneisuushäiriöstä tai lievästä neuropsykiatrisesta häriöstä.

– Ryhmän toiminta perustuu vahvaan yksilölliseen tukeen, motivointiin ja vertaistukeen, Jennimari Kaipia kertoo.

Vuoden ajan kokoontuva ryhmä on tiivis ja kahden viikottaisen kokoontumisen lisäksi se pitää yhteyttä verkossa. Jokaisella ryhmäläisellä on myös viikottainen tapaaminen ohjaajan kanssa.

Kunnari tajoaa sekä kuntouttavaa palveluasumista että tukiasumista itsenäistyville nuorille ja muille kuntoutujille, jotka tarvitsevat tiiviimpää ja valvotumpaa tukea elämäänsä. Asumispaikkoja on 15. Mahdollisuus on myös työkokeiluihin ahkeruusrahalla, joka ei vaikuta työntekijän tuloihin. Oma startti -ryhmäläiset ovat pyörittäneet Ehtookodossa kesäkahvilaa, tehneet siivoustöitä ja kiinteistöhuoltoa.

Mahdollisuus-ryhmä on suunnattu psyykkisesti sairaille nuorille aikuisille. Sairaus haittaa heidän päivittäistä toimintakykyään ja arjessa selviytymistä. Ryhmässä harjoitellaan arjen taitoja ja pyritään itsenäisempään arjen hallintaan. Tarvittaessa asiakkaan luona käydään kotikäynneillä.

Kaikista ryhmistä halukkaat voivat lisäksi osallistua Kunnarin omaan liikuntaryhmään, jossa harrastetaan muun muassa erilaisia pallopelejä. Kerran vuodessa ryhmä kisaa Kangasalan Suinulan mielenterveyskuntoutujia vastaan salibandyturnauksessa. Tällä hetkellä kiertopalkinto on Kangasalla, mutta suunnitelmissa on voittaa poika kotiin heti seuraavalla kerralla.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?