Hakkarin koulun auditorio oli loppuunmyyty – uudella Tuntematon sotilas -elokuvalla kolme näytäntöä Lempäälässä 17.–19. marraskuuta

Lempäälän Kino saa suuremman valkokankaan

Ulkona asti jonossa sisäänpääsyä odottaneet Ari Keskinen ja Tuula Linnusmäki ostavat keskiviikkoiltana liput Jari Hallamaalta, joka toivottaa tervetulleeksi elokuvanäytökseen Hakkarin koulun auditorioon. Kuva: Erkki Koivisto

Sali alkaa täyttyä jo heti puolelta. Vaikka Yösyöttö-elokuva alkaa iltaseitsemältä, Hakkarin koulun 175-paikkaisesta auditoriosta ei enää vähää vaille helposti löydä itselleen hyvää katsomopaikkaa. Nopeat söivät hitaat myös seuraavassa näytännössä keskiviikkona: taas loppuunmyyty – osa katsojista seurasi elokuvaa irtopenkeiltä.

Lempääläläiset ovat ottaneet hyvin vastaan Lempäälän Kinon toiminnan siirtymisen lakkautetun lukion juhlasalista Hakkarin koulun auditorioon. Saman on huomannut yhteistyössä Lempäälän kunnan kulttuuripalvelujen kanssa elokuvia esittävän Filmipyörä ry:n Jari Hallamaa.

– Kovasti on kiitelty, että homma jatkuu. Ihmiset ovat vielä hieman ihmeissään, joku vähän eksyksissäkin. Eräs katsoja sanoi asuvansa viidensadan metrin päässä ja pääsevänsä nyt leffoihin kävellen. Toinen huokaisi, että nyt pitää tulla elokuviin autolla.

Elokuvan pyörittäjä itsekin on uuteen elokuvateatteriin tyytyväinen, vaikka Hakkarin koulun auditorio tarjoaa pienemmän katsomon kuin lukio, jossa valkokangaskin oli suurempi.

– Lukion juhlasali oli puhdasverinen elokuvasali, pitkä ja kapea. Hakkarin auditorion jyrkkä katsomo on suhteessa paljon leveämpi. Nykyinen valkokangas on turhan pieni, sanoo Hallamaa kiitellen kuntaa myötämielisyydestä elokuvateatteria kohtaan.

Kunta veti elokuvaprojektoria varten voimavirran auditorion yläosaan. Kunta on tilannut tavarantoimittajalta uuden valkokankaankin muutama viikko sitten.

– Tavoitteena on, että se asennetaan siihen mennessä, jolloin täällä alkavat uuden Tuntemattoman sotilaan esitykset.

Tuntematonta sotilasta esitetään Lempäälässä kolmena peräkkäisenä päivänä 17.–19. marraskuuta.

Nykyinen neljän metrin levyinen valkokangas korvataan metriä leveämmällä.

– Se on siihen  tilaan maksimikokoinen.

Uusi valkokangas ripustetaan aikansa palvelleen vanhan valkokankaan eteen, jolloin se tulee samalla myös hivenen lähemmäs katsojia.

Filmipyörä esitti ensimmäiset elokuvansa Hakkarin koulun auditoriossa 23. syyskuuta. Viikonloppunäytösten ohjelmistossa ovat olleet Autot ja Napapiirin sankarit 3 sekä Ikitie ja Yösyöttö. Kotimainen palkittu ja Finnkinon teattereissa levittämättä jäänyt Yösyöttö esitettiin Lempäälässä myös syyslomaviikolla maanantaina ja keskiviikkona. Hallamaan mukaan elokuvaa saatetaan näyttää Lempäälässä vielä yhden kerran myös Tuntemattoman sotilaan jälkeen.

– Se on harkinnassa. Ratkaisuja tehdään kysynnän ja tarjonnan mukaan. Se on joka kerta niin, että myydään eka lippu ja viimeinen lippu ja toivotaan, ettei se ole sama, naurahtaa esityksissä yksin lipunmyynnistä, elokuvan pyörittämisestä ja laitteiston roudaamisesta vastaava Hallamaa.

Hakkarin yläasteen auditorio täyttyi ääriään myöten eikä riittänytkään. Osa elokuvan katsojista joutui istumaan ylimääräisillä irtoistuimilla. Kuva: Erkki Koivisto

Lukioluokka teki lukion elokuvaesitysten aikaan tiliä abikassaansa pitämällä lipunmyynnin ohessa omaa kioskiaan. Hakkarin koulun rehtorin Sanna Oikarisen mukaan sama on harkinnassa yläasteellakin.

– Oppilaskunta miettii, onko sillä rahkeita vastaavaan toimintaan. Meillä oppilaat ovat nuorempia ja he tarvitsevat vanhempien apua, sanoo Oikarinen, joka iloitsee siitä, että elokuvaesitykset jatkuvat Lempäälässä.

– Se on hienoa kulttuuripalveluiden tuottamista kuntalaisille eikä elokuviin tarvitse lähteä välttämättä kaupunkiin asti. Ohjelmistossa on ilahduttavan paljon lasten elokuvia.

Yhteistyökuvioon kuuluu, että  Lempäälän kunta tarjoaa tilat elokuvaesityksille. Kunnan sivistysjohtaja Nina Lehtinen riemuitsee siitä, että Hakkarin koulusta järjestyi korvaavat tilat Lempäälän Kinolle.

– Toiminta tukee sitä ajatusta, että kunnan tiloja saadaan tehostetummin iltakäyttöön. Jatkossa elokuvia voitaisiin mahdollisesti esittää uudessa kirjastossa Lempäälä-talossa, Lehtinen heittää ilmoille.

Kommentit (4)

 1. Ari keskinen

  Olisi mielenkiintoista tietää onko Lempäälä-talon arkkitehtipiirustuksissa ja rakennussuunnitelmissa otettu huomioon kunnollisen esitys-, konsertti- ja elokuvateatteritilan rakentaminen? Lempäälässähän ei ole tilaa missä olisi otettu huomioon akustiikka, esiintymiseen tarvittava nykyaikainen valo-, ääni- ja videoprojisointi kalusto. Tarvetta varmaan nyt ja tulevaisuudessa olisi.

  • Erkki Koivisto

   Saamieni tietojen mukaan varsinaista konserttisalia tms. ei Lempäälä-taloon olla rakentamassa, mutta tilojen suunnittelussa oltaisiin ottamassa huomioon esim. kirjaston monitoimitilan hyödyntäminen musiikkiesityksissä. Eli sinne tulisi akustisesti toimivaa monikäyttöistä tilaa.

 2. Jari Koo

  Ainakaan kyseisen yrityksen web-sivuilla tai Facebook-sivuilla ei mainita Lempäälän Tuntematon Sotilas esityksestä mitään 8.11. Tiedustelin esiintymisajoista myös sähköpostitse eilen ilman vastausta. Mikä LVS:n lähde tähän oli ja onko tämä ankka vai huonoa markkinointia?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?