Hyvinvointilautakunnan talouslinjaukset lyhytnäköisiä

Sanattomaksi vetää. Kyse on siis Lempäälän hyvinvointilautakunnan päätöksestä koskien tilavuokriin tehtyjä korotuksia. Onko lautakunta ymmärtänyt tehtävänsä syvimmän merkityksen: toteuttaa päätöksiensä kautta ihmisten kaikkinaista hyvinvointia lakisääteisyys tietenkin huomioiden? Mennäänkö nyt liikaa kunnan talous edellä, joskin sekin on tärkeä asia?

Tilavuokrien periminen yleishyödyllisiltä yhdistyksiltä ei ole kovinkaan kauaskantoisesti ajateltua päätöksentekoa. Näihin yhdistyksiin kuuluvat mm. omaishoitajat, vapaaehtoistyöntekijät, mummonkammarilaiset, vertaisohjaajat, jotka kaikki tekevät ilmaista työtä ikäihmisten parissa ja suoraan kunnan pussiin.

Omaishoitajien panos kasvaa ikäihmisten kotihoidossa kaiken aikaa. Omaishoitajan jaksamista työssään ja omassa elämisessään ei auta vain rahallinen omaishoidon tuki. Aikanaan omaishoitajille tueksi (joskin asiakkaalle kuntoutukseksi ja olotilan tarkistamiseksi) luotiin jaksohoitosysteemi 1990 luvun alussa. Sen jälkeen saatiin omaishoitajille oma palveluohjaaja, joka järjesti retkiä, hengähdä hetkeksi -leirejä ja antoi keskusteluturvaa. Laaja-alaisesti haluttiin tukea omaishoitajien arvostettavaa työtä, jolla kunnalle taloudellisesti on todella suuriarvoinen merkitys.

Viimeksi mainitut palvelumuodot on tiettävästi siirtyneet omaishoitajien yhdistykselle? Kokoontumispaikka on ollut Himmi. Onko moraalisesti oikein, että tiloista peritään vuokra? Kyseessä ei ole edunvalvontajärjestö, vaan kaikkinaista omaishoitajien  jaksamista tukeva toiminta.

Samanlaisen kuvausketjun voi tehdä vertaisohjaajien arvokkaasta ilmaistyöstä, vapaaehtoistyöstä ja Mummonkammari-toiminnasta.

Ei ole kyse suurista rahasummista puolin eikä toisin, mutta kyse on moraalisesta kädenojennuksesta kunnan taholta epäitsekästä työtä tekeville järjestöille.

Ymmärrän tilavuokran Lempostuvan kohdalla, koska kunta maksaa aika huomattavaa vuokraa ko. tilasta, mutta en mitenkään kunnan omien tilojen kohdalla yleishyödyllisiltä yhdistyksiltä perittävää maksua. Kunnan tilathan kuitenkin lämmitetään, siivotaan ja huolletaan, ovatpa ne tyhjillään tai käytössä.

 

Maikki  Hämäläinen-Ylikahri

seniorineuvoston jäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?