Isenge kiitti Vesilahtea alueen kehittämisestä

Vesilahtelahden yläastetta edustaneen Anna-Emilia Sorvojan bembankielinen puhe sai yleisöltä innostuneen vastaanoton.

Isengessä oli perjantaina 20. lokakuuta syytä suureen juhlaan. Yhteistyön alkamisesta Vesilahden yläasteen ja afrikkalaisen Sambian Isengen kylän välillä oli kulunut kymmenen vuotta. Juhlaan saapui kolmatta sataa kyläläistä ja kuusitoista henkilöä eri puolelta Suomea ja Tanskaa.

Juhlaan saapuneista vieraista suurimmalle Afrikka oli täysin uusi kokemus. Henrika-seura oli vuosien ajan ollut mukana rahoittamassa erään nuoren kyläläisen sairaanhoitajaopintoja, ja nyt heistä moni halusi lähteä paikan päälle katsomaan, mistä tässä kehitysyhteistyössä on kyse. Vesilahden yläastetta edusti paikan päällä Anna-Emilia Sorvoja, joka oli juhlan pääpuhuja.

Isengessä ymmärretään, että alueen tulevaisuus on lapsissa ja koulutukseen satsaamisessa.

Sää suosi juhlaa erinomaisesti. Lämpöä oli varjossa +35, mutta lempeä tuuli teki säästä siedettävän.

Jo juhlapaikalle saapuminen kertoi paljon kylän yhteishengestä. Pikkubussista helteeseen astunut vierasjoukko oli välittömästi kyläläisten piirittämä, ja halauksia vaihdettiin puolin ja toisin.

Juhlaa varten oli laadittu monipuolinen ohjelma. Kylän vanhin Jomo Simbaya kertoi yhteistyön aikaisemmista vuosista: kylään on rakennettu koulu, kaivo, sosiaalitilat lapsille, talot kahdelle opettajaperheelle, ompelukonekurssit kylän naisille, kanaprojekti, parturi-kampaamo Moro, Pellina-ostoskeskus, sähköverkko.

Vuonna 2009 yhtestyössä rakennettu porakaivo on hoidettu hyvin ja sen ympärillä on laaja hyötypuutarha.

Kyläläisten laulu-, tanssi-, runoesityksissä tuli esille nöyrä kiitos ja arvostus kaikkia niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat vuosien myötä olleet rakentamassa keskelle ei mitään tätä nykyaikaan kurkottavaa yhteisöä. Vieraisiin teki erityisen suuren vaikutuksen pieni 7-vuotias poika, joka tomeran esityksensä päätteeksi totesi, että hän haluaa aikanaan valmistua lääkäriksi auttamaan toisia ihmisiä parempaan elämään.

Anna-Emilia Sorvoja oli valmistellut oman puheensa bembankielellä. Valinnastaan hän sai yleisöltä raikuvat aplodit. Kyläläisille kerrottiin monista uusista tulevaisuuden avauksista: osana Gofore-yhtiön lahjoitusta kylään toimitettiin kolme uutta tietokonetta, Vesilahti Community Schoolin oppilaille ilmoitettusta mahdollisuudesta hakea tulevaisuudessa tukea jatko-opintojen koulumaksuihin, kylän koulun kirjastoon lahjoitettiin Anna-Emilia Sorvojan tekemä käännöstyö kirjasta Tivolimäen Kalle.

 

Suomesta tuotiin kylään 312 kilon lahjoituserä: neljä ompelukonetta, kenkiä, lastenvaatteita, kyniä, koulutarvikkeita, lastenvaatteita ja 21 jalkapalloa.

Juhlan jälkeen vierasjoukko pääsi tapaamaan Vesilahden yläasteen oppilaiden koululle hankkimaa lehmää. Hieho todettiin hyväkuntoiseksi. Maidontuotannon alkuun ole enää pitkä aika. Kouluruokailun yhteydessä lapsille tullaan jakamaan päivittäin maitoa 18–20 litraa. Juhlavassa seremoniassa lehmälle haluttiin antaa myös nimi. Jatkossa lehmä tunnetaan nimeä Emilia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?