Sytytä kynttilä läheisen muistolle

Pyhäinpäivänä, lauantaina 4. marraskuuta, vietetään vainajien ja edesmenneitten pyhien muistopäivää. Tällöin hautausmaita koristavat kynttilämeret.

Suomessa tapa viedä muistokynttilä palamaan omaisen haudalle alkoi viime sotien jälkeen. Kynttilöitä vietiin aiemminkin vainajien haudoille, mutta tapa yleistyi 1940-luvulla, kun ihmiset halusivat osoittaa kunnioitustaan sodissa henkensä menettäneitä sankarivainajia kohtaan. Tapa laajeni kansan keskuudessa koskemaan kaikkia hautaan siunattuja omaisia.

Kynttilöiden valo kertoo kaipauksesta, mutta kristinuskon mukaan sen voi ajatella kertovan myös iankaikkisuuden ja jälleennäkemisen toivosta.

Lempäälässä Pyhän Birgitan kirkossa on pyhäinpäivänä kello 15 konsertti ja sen jälkeen kello 16 kynttilähartaus. Hartaudessa luetaan jokaisen vuoden aikana kuolleen seurakuntalaisen nimi ja sytytetään kynttilä hänen muistolleen.

Sekä Kirkkohautausmaalla että Ristimäen hautausmaalla on muualle haudattujen muistokivi, joihin voi viedä kynttilän läheisensä muistoksi. Ristimäen hautausmaalla on lisäksi Tyhjän sylin muistokivi, joka on tarkoitettu lasta kaipaaville tai sen menettäneille.

Teksti ja kuva: Marita Miettinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?