Hilmalle sattuu ja tapahtuu

Hilman katseessa on havaittavissa tiettyä päättäväisyyttä. Kuva: Tua Onnela

Rohkea lammas saa parhaat leipäpalat joutuen monenmoisiin kommelluksiin.

Kun leipälaatikko lähestyy aitausta, Hilma on välittömästi passissa. Uusia ihmisiä tai ei, Hilma tietää, mitä laatikko tarkoitta, eikä pakeneminen käy sen mielessäkään. Niinpä Hilma saakin pistellä poskeensa parhaat herkut sillä aikaa, kun ujommat kaverit lymyilevät taka-alalla.

Hilman omistajille sen rohkeus ei kuitenkaan tuota pelkkää riemua. Toimeliaan lampaan elämässä riittää tilanteita.

Hilmalla ja sen ystävillä on käytössään iso pihatto, jossa saa ulkoilla ympäri vuoden. Kuva: Tua Onnela

Hilma asuu Vaihmalan hovissa isossa pihatossa, jossa lampaat pääsevät vapaasti ulos ympäri vuoden. Kesäisin ne laiduntavat isolla laitumella. Ruoho on kuitenkin erilaista aidan toisella puolella, kuten tiedetään, ja toisinaan Hilman on otettava tilaa haltuun vähän laajemmassa mittakaavassa.

– Sen isä oli kova kiipeilemään, ja siltä Hilmakin oppi kiipeilyn taidon. Aidat eivät sitä pidättele. Jos se päättää, että tämä paikka on nyt nähty, se tulee yli, kertoo omistaja ja Vaihmalan hovin yrittäjä Noona Rissanen.

– Mutta eivät lampaat karkuun lähde. Ne syövät voikukat, omenat ja muut pihasta ja menevät sitten kotinsa edustalle odottamaan, että ole hyvä ja tule avaamaan meille ovi, Rissanen jatkaa.

Hilmalla on usein parempaa tietoa myös siitä, minne isossa laumassa kannattaa liikkua. Jos ihminen yrittää houkutella johonkin suuntaan, Hilman ratkaisu saattaa hyvinkin olla päinvastainen.

Hilman vauhdikkaaseen elämäntarinaan kuuluvat yllätyskaritsat tammikuussa. Keskellä kovimpia pakkasia oli Hilma pyöräyttänyt lumiseen maailmaan kaksi pikkuista ohutvillaista olentoa.

Rissanen kiisi hätäpäissään Ideaparkiin eläinkauppaan ostamaan karitsoille chihuahuan takit, ja palttoot niskassaan ne pääsivät tutustumaan talven ihmeisiin.

– Hyvin ne selvisivätkin, kaksi oikein potraa poikaa, Rissanen sanoo.

 

TEKSTI JA KUVAT: Tua Onnela

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?