Lapion pisto paljastaa pellon tilan

Peltojen kunnostus -kirja, on peltoviljelyn ammattilaisille lokakuussa ilmestynyt teos. Monipuolisesti aihetta käsittelevästä kirjasta saa tietoa peltojen parempaan kasvukuntoon ja sen myötä peltoviljelyn taloudellisen kannattavuuden parantamiseen – olennaisiin asioihin kasvintuotantotilojen näkökulmasta.

Peltojen kasvukunto, vesitalous ja maan rakenne ovat juuri nyt ajankohtaisia aiheita. Oikukkaina kasvukausina erottuvat selkeästi hyvät ja huonot lohkot, hyvä ja huono kasvukunto ja perusparannusten tarve.

– Peltojen hyvä kasvukunto on tuottavan viljelyn perusta. Se on lähtökohta sekä määrällisesti että laadullisesti hyvien satojen tuottamiseksi. Pelloilta pitää saada satokiloja riittävästi viljelyn kustannusten kattamiseksi ja tuotannon kannattavuuden varmistamiseksi, toteaa johtava asiantuntija Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta.

Toimiva vesitalous ja maan rakenne parantavat merkittävästi myös viljelyvarmuutta ja ravinteiden hyväksikäyttöä yhä yleisimmin esiintyvissä äärevissä sääolosuhteissa.

– Huono vesitalous on usein merkittävin syy maan rakenne- ja tiivistymisongelmiin. Pellon tiivistymisen vaikutus sadontuottoon saattaa peittyä muiden viljelytoimien tehostamisen alle, painottaa Peltonen.

Peltosen mukaan maan kasvukunnon arviointiin ja testien tekemiseen kannattaa ottaa asiantuntija mukaan ja analysoida yhdessä muiden aineistojen ja tulosten kanssa, mitä pellolla kannattaa viljellä tai mitä kunnostustoimenpiteitä tehdä.

Peltojen kunnostus -kirjassa selvitetään peltojen kasvukuntoon vaikuttavia tekijöitä, miten niitä ylläpidetään ja huolletaan viljelyssä. Kirjassa havainnollistetaan käytännön esimerkkien avulla kasvukunnon ja maan rakenteen arviointikeinoja pellon tuottokyvyssä havaittujen ongelmien selvittämiseksi ja syiden paikallistamiseksi.

Painotuksena kirjassa on tuoda esille eri tilanteisiin sopivia peltojen kunnostustoimia, joilla voidaan ylläpitää ja parantaa hyvätuottoisten lohkojen sadontuottokykyä ja korjata heikkotuottoisten lohkojen kasvukuntoa. Tavoitteena on, että saadaan oikeat ja kannattavimmat toimenpiteet kullekin peltolohkolle.

Kirjan ovat kirjoittaneet Suomen parhaat alan asiantuntijat. Kirjan sisältösuunnittelusta on vastannut työryhmä, johon ovat kuuluneet: Laura Alakukku ja Markku Yli-Halla Helsingin yliopistosta, Helena Äijö Salaojayhdistyksestä, Tuomas Mattila Kilpiän tilalta sekä Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?