18 maakuntaa vai kuntaa?

Meneillään olevan maakuntauudistuksen seurauksena Suomen kuntien määrä supistuu rajusti. Lopulta jäljelle jää vain 18 kuntaa.
Näin arvioi näkyvän roolin valtakunnan politiikassa ottanut Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori. Hän kertoo Ylen haastattelussa, että osa virkamiehistä on tämän tavoitteen myös myöntänyt.
Vapaavuoren mielestä Suomi kulkee eri suuntaan kuin muu maailma. Muualla kaupunkien rooli korostuu entisestään.

Keskustan entinen puoluesihteeri, nykyinen sotekonsultti Jarmo Korhonen suomii kovalla kädellä sotea. Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa hän arvioi soten aiheuttamien kustannussiirtojen johtavan valtaviin ongelmiin isoissa kaupungeissa. Pieniltä kunnilta häviää olemassaolon pohja, ja isot kaupungit jäävät riippuvaisiksi valtionosuuksista. Kaikkien tulot laskevat rajusti veroeurojen siirtyessä valtiolle, mutta vanhat velat jäävät.

Demokratiassa oletusarvona on, että vaaleissa voittaneet tekevät päätöksiä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun paljastuu, että virkakunnassa visioidaan ja ajetaan aivan jotakin aivan muuta kuin hallitus tiedottaa. Paras esimerkki tästä on liikenneministeriön ajama autoverouudistus, joka tosin meni toaalisesti kiville.

Maakunta- ja soteuudistusten lopputulokset ovat täysin arvailujen varassa. Se tiedetään varmaksi, että sotekulut nousevat. Mitä rahan kanssa tapahtuu myöhemmin, on täysin auki.
Tällä uudistuksella valta kaikkoaa joka tapauksessa kauas kuntalaisesta. Kun rahankäytöstä päättää uudistuksen jälkeen valtio, mikä silloin on valitusosoite?

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>