Vesilahden kirjasto täyttää 160 vuotta

Kolme runokirjaa julkaissut vesilahtelainen Ari Ruokola lukee lapsille runoja Vesilahden kirjastossa 20. marraskuuta. Kuvassa Ari Ruokola kuopuksensa Einon kanssa viime talvena.

Musiikkia, runoja ja kynttilänvaloa kirjastossa

160 vuotta jatkunutta kirjastotoimintaa juhlistetaan Vesilahden kirjastossa maanantai-iltana 20. marraskuuta. Luvassa on elävää musiikkia, runonlausuntaa sekä askartelutuokio lapsille.

Kunnanjohtaja Erkki Paloniemi ja kirkkoherra Harri Henttinen lukevat runoja ja paikallishistorian tutkija Yrjö Punkari luennoi kansansivistystyön historiasta. Runoilija Ari Ruokola lukee lapsille ja Taitokeskuksen neuvoja Eeva Nytorp ohjaa askartelua.

Jazzin tunnelmiin vievät Harri Lehtinen (vibrafoni), Heikki Markkula (kitara) ja Heikki Lehtinen (kontrabasso). Lisäksi esiintyvät paikalliset jousisoitinopiskelijat György Balazsin johdolla.

−Haluamme juhlia 160-vuotiasta Vesilahden kirjastoa yhdessä asiakkaiden kanssa. Tarkoituksena on järjestää tunnelmallinen illanvietto, jossa kynttilät palavat ja kahvipannu on kuumana. Ja tietysti kirjojakin saa lainata, kertoo vastaava kirjastovirkailija Marjo Höyssä.

Kappalainen G. Hackstedt aloitti seurakunnan kirjastotoiminnan Vesilahdessa vuonna 1857. Alkuaikoina lainaajien piti maksaa kopeekka jokaisesta lainaamastaan kirjasta, ja kirkossa saatettiin kuuluttaa niiden lainaajien nimet, jotka olivat jättäneet kirjansa palauttamatta.

Vuonna 1871 Vesilahteen perustettiin ensimmäinen kunnallinen lainakirjasto. Varoja sitä varten saatiin kauppias Ahlgrenin testamenttirahastosta, ja lisäksi varoja kerättiin huvitilaisuuksia järjestämällä. Aluksi kunnankirjastossa oli vain 60 kirjaa, mutta nidosten määrä nousi nopeasti satoihin.

Myöhemmin seurakunnan ja kunnan kirjastot yhdistettiin. Vuosikymmenten varrella Vesilahdessa on toiminut useita sivukirjastoja, muun muassa Narvassa, Ylämäellä, Krääkkiössä ja Säijässä.

1900-luvulla pääkirjasto sijaitsi pitkään kansakoulun puurakennuksessa, nykyisessä kunnantalossa, jossa kirjastoa hoiti Sally Karlqvist. Karlqvist toimi kirjastonhoitajana 50 vuoden ajan ja hänen seuraajansa Kirsti Torikka 42 vuoden ajan.

Nykyisiin tiloihin pääkirjasto muutti vuonna 1980. Uusi pääkirjasto on rakenteilla, ja sen avajaisia päästäneen viettämään ensi vuoden toukokuussa.

Teksti ja kuva: Sanna Suonpää

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?