Uusi eläinlääkäri aloitti pieneläinklinikalla

Työharjoittelussa ollut Julius Hilden (vas.) seurasi eläinlääkäriasemalla, kun hänen äitinsä Katariina Hilden ja klinikan uusi eläinlääkäri Janne Nurmi tutkivat eläintenhoitaja Nina Niemen karkeakarvaista mäyräkoiraa, Mymmeliä. Mymmeli täyttää keväällä 15 vuotta, mutta on edelleen ikäänsä nähden erinomaisessa kunnossa. Kuva: Annika Eronen

Lempäälän pieneläinklinikka on saanut riveihinsä toisen eläinlääkärin. Eläinlääketieteen tohtori Janne Nurmi aloitti työt klinikalla syyskuun alussa.

Nurmi valmistui eläinlääkäriksi joulukuussa 1998 ja on aikaisemmin tehnyt töitä Tamperelaisessa eläinlääkäriasema Veterissä ja tutkimustyötä Helsingin yliopistossa eläinlääketieteellisen kirurgian dosenttina. Väitöskirjansa hän on tehnyt polvikirurgiasta.

Nurmen isä Heikki Nurmi on Veterin toinen perustaja. Eläinten auttaminen tuli Nurmelle tutuksi jo pienenä.

– Päätin jo njeljävuotiaana, että minusta tulee eläinlääkäri, Nurmi hymyilee.

Lempäälän pieneläinklinikan asiakasmäärä on jatkuvasti kasvanut. Klinikan perustaja Katariina Hilden onkin iloinen saadessaan Nurmen klinikalle työparikseen.

– On mukavaa, että nyt pystyy jonkun kanssa keskustelemaan asioista, eikä kaikkea tarvitse aina pähkäillä ihan yksin.

Toisen eläinlääkärin myötä klinikan aukioloajat ovat laajentuneet. Aamu- ja ilta-aikoja on nyt aiempaa paremmin tarjolla, kun tiistaisin ja torstaisin klinikka on auki aamuyhdeksästä iltaseitsemään.

Klinikalle on ostettu viime keväänä röntgenlaite, joka helpottaa ja nopeuttaa huomattavasti diagnoosien tekemistä.

– Aikaisemmin on kaikki murtuma- ja vierasesine-epäilyt pitänyt lähettää täältä eteenpäin, Hilden kertoo.

– Röntgenlaitteella pystymme nyt tekemään lonkka- ja kyynärpääkuvauksia. Niillä varmistetaan eläimen soveltuvuus jalostuskäyttöön.

Sekä Hilden että Nurmi ovat huolissaan eläinlääkäriasemien ketjuuntumisesta ja niin sanotusta medikalisaatiosta. Ketjujen hintataso on alkanut nousta huomattavan korkeaksi, ja erilaisia tutkimuksia tehdään ehkä liiankin kevyin perustein. Varmuuden vuoksi -periaatteella tutkiminen kasvattaa helposti eläinlääkärilaskua huomattavasti.

– Henkilökohtaisesti haluan taata eläimille mahdollisimman parasta hoitoa. Se tarkoittaa sitä, ettei tutkita tai hoideta turhan päiten, vaan jokainen toimenpide on hyvin perusteltu, Nurmi toteaa.

– Monien eläinlääkäriketjujen takana on ulkomaisia sijoittajia, ja siellä halutaan tehdä heille tulosta. Itse en näe järkevänä, että kaikilta tutkitaan automaattisesti kaikki mahdollinen. Emme halua sellaisesta laskuttaa.

Toisaalta Lempäälän pieneläinklinikalta saatetaan lähettää potilaita isoille klinikoille, jos tarvitaan erityistä perehtyneisyyttä tai välineistöä.

– Ei ole ongelma aloittaa sairauden hoitoa pienemmässä paikassa ja jatkaa sitten tarvittaessa isommassa, Hilden kertoo.

Hilden ja Nurmi esittävät huolensa eläinten matolääkkeiden käytöstä. Vaikka lääkeyhtiöt mainostavat matolääkkeitä suoraan kuluttajille, suositellaan nykyään, että loishäätölääkkeitä käytetään valvotusti. Matolääkkeitä ei siis syötetä ennen kuin on ulostenäytteellä selvitetty, mitä loisia eläimellä on.

– Madot ovat alkaneet tulla resistenteiksi, mikä on ihan todellinen huolenaihe, josta esimerkiksi entinen kunnaneläinlääkäri Olli Soininen on kirjoittanut, Hilden ja Nurmi sanovat.

Lemmikin terveydenhoidossa Hilden ja Nurmi näkevät tärkeänä, että rokotukset ja hampaat pidetään kunnossa. Suupieltä kannattaa aika ajoin nostaa ja vetää taakse, jotta myös poskihampaiden kunnon näkee selvästi. Hoitamattomista hampaista voi päätyä bakteereja verenkiertoon, mikä voi olla eläimelle vakava terveysriski.

Valtakunnallisesti huomiota olisi aikaisempaa enemmän kiinnitettävä kissojen sterilisaatioon. siten ehkäistäisiin villikissapopulaatioiden syntymistä.

– Kissat lisääntyvät hyvin tehokkaasti, Nurmi muistuttaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?