Olympialaisissa muheva lempääläisedustus

Juha Raunio. Kirjoittaja on seurannut suomalaisten olympiataivalta tiiviisti jo vuodesta 1972 alkaen.

Ensi talven olympialaiset kisataan Etelä-Korean nimihirviökaupunki Pyeongchangissa helmikuun 9.- 25. päivinä. Kyseessä ovat historian 23. talvikisat. Talviolympialaisissa suomalaisten menestys on pääsääntöisesti ollut parempaa kuin kesäkisoissa, tälläkin kertaa on odotettavissa useita mitaleita, jopa kymmeneen mitalisijaan on realistiset mahdollisuudet.
Suomen joukkue nimetään kahdessa osassa kuitenkin niin, että viimeistään tammmikuun 24. päivänä ovat eri lajien kaikki edustajat nimettävä.
Suomen olympiajoukkueessa saattaa olla historiallisen suuri määrä Lempäälään limittyviä urheilijoita, jopa neljä kappaletta.
Käytännössä varma valinta Pyeongchangiin on jääkiekkoilija Jenni Hiirikoski, joka on jo useiden vuosien ajan ollut maan paras naispelaaja. Hiirikoskella on kokemusta kaksista edellisistä kisoista eli 2010 Vancouverista ja 2014 Sotshista. Vancouverista naisleijonat Hiirikoski mukaanlukien saalistivat pronssia, mikä lienee realistinen mitalin väri tulevistakin kisoista. 30-vuotias Jenni Hiirikoski pelaa nyt toista kauttaan Pohjois-Ruotsissa Luulajan joukkueessa. Naisten MM-mittelöissä Jenni on valittu useamman kerran parhaaksi puolustajaksi ja kisojen all stars-naisistoon. Vain loukkaantuminen voi pitää lempääläisjuurisen ja LeKin junioreissa alkuoppinsa saaneen Hiirikosken kisajoukkueen ulkopuolella.
Yhtä varma olympiaurheilija on kokenut hiihtäjätär Aino-Kaisa Saarinen, joka on edustanut seuratasolla Lempäälän Kisaa viiden kauden ajan. Olympialaisten aikana jo 39 vuotta täyttänyt ”Aikku” on maan hiihtourheilun ikoneita, jonka palkintokaapista löytyy viisi olympiamitalia vuosien 2006 – 2014 kisoista sekä kymmenen MM-mitalia mukaan luettuna yksi henkilökohtainen MM-kulta. Saarisen kisakausi alkoi lupauksia herättävästi Lapissa, terveen ja ehjän treenikauden läpivienyt ”Aikku” on omimmillaan perinteisen tyylin kisoissa. Esimerkiksi viestijoukkueen avaajan pesti lienee hänelle hyvinkin todennäkäinen olympiatehtävä. Sotshin kaksi olympiahopeaa, viestistä ja parisprintistä, Aikku voitti ollessaan LeKi:ssa.
Toinen LeKin hiihtäjätär eli Leena Nurmi voi hyvinkin kiilata olympiakoneeseen sprinttihiihtäjänä. Kauden avauskisoissa Lapin marraskuisilla hangilla Nurmi oli paras suomalainen. Kun maan kovimmat hiihtotykit, kuten Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski , tuskin ottavat olympiasprinttiin osaa, nousevat Nurmen osakkeet kohisten. Kymenlaaksosta kotoisin oleva Nurmi edustaa Kisaa kolmatta kauttaan.
Todelliseksi yllätyskortiksi olympiaspekulaatioissa on noussut jääkiekkoilija Marko Anttila, jota tituleerataan lempinimellä ”Lempäälän Lemieux” siksi, että miehen juuret ovat tukevasti itälempääläisessä maankamarassa. Anttila kohautti kesällä 2004 saamalla historian ensimmäisenä kakkosdivisioonaa pelaavana NHL-varauksen. Ura Pohjois-Amerikassa ei nyt 32-vuotiaalle Anttilalle ole urjennut, mutta Liigan, KHL:n, ja Ruotsin kautta yli kaksimetrinen pelaaja on edennyt Jokereihin, missä hän pelaa eittämättä uransa parasta jääkiekkoa kivikovassa KHL-sarjassa. Maajoukkueen portit aukesivat Anttilalle neljän vuoden tauon jälkeen menneen viikonlopun Karjala-turnaukseen, missä Anttila teki loistavaa jälkeä. Lempäälän Kisassa Marko Anttila pelasi viimeksi kaudella 2003 – 04, mutta kesät hän viettää Lempäälässä ja treenaa peruskuntoharjoituksensa Hakkarissa sekä Liikuntaparkissa.
Mikäli kyseiset urheilijat Suomen edustusnutun päälleen pukevat, voidaan hyvin perustein odottaa heiltä myös mitalituliaisia. Veikataan, että kolme olympiamitalia saa lempääläisen lisämausteen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?