Vesilahdessa juhlistettiin 25-vuotiasta yläastetta

”Tässä koulussa on jotain erityistä.”

Celvin Nachuma muisteli juhlapuheessaan ensikohtaamista vesilahtelaisten kanssa sambialaisessa bussissa. Kuva: Katariina Onnela

Vesilahden yläasteella vietettiin perjantaina 10. marraskuuta 25-vuotisjuhlia. Ennen varsinaista juhlaa vieraat pääsivät tutustumaan Suomi 100 -näyttelyyn, jonka kokoamiseen olivat osallistuneet yhteistyössä oppilaat, opettajat ja oppilaiden vanhemmat sekä sukulaiset.

Näyttelyn aikajana alkoi 1920- ja -30 -luvuista ja päättyi nykyaikaan. Oppilaat olivat tehneet eri aineissa projektitöitä liittyen muun muassa taiteeseen, musiikkiin ja kansanterveyteen eri vuosikymmenillä. Lisäksi esillä oli suuri määrä muun muassa aikakauteen liittyvää esineistöä ja vaatteita. Taustalla soi aikakauden musiikki. Koulun oppilaat toimivat näyttelyn oppaina.

Juhla alkoi oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Milla Pesosen tervehdyssanoilla.

– Tässä koulussa on jotain erityistä. Se erityisyys tulee esiin monella tavalla. Mä esimerkiksi olin kaksi vuotta sitten kolmen muun oppilaan kanssa Senegalissa koulun, yläasteen avajaisjuhlassa mukana. Ja kaksi viikkoa sitten sain mahtavan tilaisuuden päästä Jyväskylän yliopistoon pitämään luentoa kansainvälisessä seminaarissa kahden muun oppilaan kanssa.

Milla Pesonen pohti, että koulun erityisyys kumpuaa ainutlaatuisesta henkilökunnasta ja koulun sallivasta ilmapiiristä.

Tilaisuudessa juhlapuheen piti Celvin Nachuma Lusakan yliopiston opetussairaalasta Sambiasta. Hän muisteli kahdeksanvuoden takaista tapaamista vesilahtelaisten kanssa sambialaisessa linja-autossa.

– Minulla oli mahdollisuus tavata ulkomaalaisia, jotka oikeasti halusivat tehdä jotain maani hyväksi. Tämä satunnainen tapaaminen toi minut tähän maailmaan, joka oli minulle täysin uusi. Näiden vuosien aikana olen todella nähnyt, kuinka ison työn Vesilahden yläasteen oppilaat, perheet ja ystävät ovat tehneet Isengen kylän hyväksi. Meidän maassamme ei ole totuttu näkemään näin aktiivisia nuoria huolehtimassa tällaisista asioista.

Kolmannen kerran Suomessa vieraileva Celvin Nachuma kertoi matkojensa aikana nähneensä Vesilahden vaikutusvallan.
Vesilahtelaisten ansiosta hän muun muassa pelastui vääränlaisen viisumin aiheuttamalta vankilauhalta Venäjällä.

– Ymmärtäkää kiitollisuuteni määrä. Te olette tehneet hyvää työtä. Te voitte rakentaa kokonaisia yhteisöjä uusiksi. Mikä voisi olla sitä inhimillisempi tavoite? Se, miten autatte, tekee meitä vahvemmaksi. Yhdessä me olemme vahvempia.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?