Mopesta tuli kaukopartiokoira

Kohtaaminen torpalla teki miehestä ja koirasta erottamattomat

Tuntematon, Moppe ja Reino Lohko. Kuva: Hilkka Niemisen kotialbumi

Lempääläisen Hilkka Niemisen isä Reino Lohko oli ystävänsä Väinö Kangasniemen kanssa sodassa kaukopartiomiehenä. Heidät sijoitettiin kaukopartioon Hyrynsalmelle. Venäjän kielen taitoisina he olivat paljon tekemisissä vankien kanssa. Hämärän  aikaan kaukopartiomiehet lähtivät etsimään eksyneitä sotilaita.

Eräällä partiointireissulla he törmäsivät torppaan, joka ensi näkemältä vaikutti autiolta. Se oli kuitenkin asuttu ja talon väki antoi kaukopartiomiehille hyvän kohtelun. Sauna lämmitettiin ja lepoa ja ruokaakin he saivat. Pian tuli kuitenkin aika jatkaa matkaa.

Torpassa oli koira, jolla oli pehtuja. Miesten lähtiessä yksi pennuista lähti seuraamaan heitä. Reino Lohko nappasi pennun syliinsä ja vei takaisin emon luokse.

Partio lähti jatkamaan eteenpäin ja oli kulkenut jo pari kilometriä, kun Reino Lohko vilkaisi taakseen. Koiranpentu jolkotteli jälleen partiolaisten takana ja seurasi heitä.

– No kun vältämättä haluat mukaan, niin tule sitten, tuumasi Reino Lohko ja nosti pennun syliinsä takin alle.

Hän ja Mopeksi nimetty koira olivat erottamaton pari siitä pitäen. Moppe oli mukana loppusodan ja siitä oli iloa koko partioporukalle.

– Toki varmasti myös hieman vaivaa, Hilkka Nieminen tuumaa.

Eräällä partiointireissulla kaukopartio törmäsi sotilaisiin, joilla oli käsikranaatteja. Käsikranaatti räjähti. Reino Lohko sai sirpaleen olkapäähänsä ja joutui Oulun sotilassairaalaan. Moppe seurasi tietysti isäntäänsä sairaalaan.

Myöhemmin tottelevainen ja viisas koira muun muassa huolehti Hilkka Niemisen koulutaipaleesta. Se seurasi pientä koululaista koulun portille ja jolkotteli sitten takaisin kotiin. Iltapäivällä Moppe odotti jälleen portilla Hilkkaa kotimatkalle.

HEI, LÖYSIT TIMANTIN!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.

Uusi käyttäjä, luo itsellesi tunnukset, niin pääset aloittamaan ilmaisen kokeilujakson.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>