Pienkerrostalot sopisivat Lempäälän keskustan puutarhakaupunkiin

Kannatan lämpimästi Lempäälän keskustan kehittämistä ja puutarhakaupunkihanketta. Hämmästyin kuitenkin, kun luin Hiiroksentielle suunnitellusta asemakaavamuutoksesta ja siihen liittyvästä massiivisesta tornitalohankkeesta, jossa 3 500 neliön tontille ollaan kaavailemassa kahta 7-kerroksista asuintaloa, yhteispinta-alaltaan 5 000 neliömetriä. Toisena vaihtoehtona esitettään vain hieman pienempää, 4- ja 6-kerroksista taloa.

Miten ihmeessä tällaiset talokolossit voivat kuulua moderniin ja viihtyisään puutarhamaiseen, omakotitalo- ja pienkerrostalovaltaiseen keskustaan tai maankäyttö- ja rakennuslakiin, joka sanoo: ”Rakennuksen tulee soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset.”?

Suunnitelma on osittain myös saman lain 118 pykälän vastainen. ”Rakentamisessa, rakennuksen korjaus- ja muutostyössä ja muita toimenpiteitä suoritettaessa samoin kuin rakennuksen tai sen osan purkamisessa on huolehdittava siitä, ettei historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia tai kaupunkikuvaa turmella.”. Kumpikaan nyt esitetyistä suunnitelmista ei täytä näitä eikä monia muitakaan lainkohtia.

Kaavailtu 3 500 neliön tontti rakennetaan niin täyteen, että varsinainen piha jää todella pieneksi eikä vastaa miltään osin mielikuvaa puutarhakaupungista.

Suunnitelmassa talot tulevat vain kolmen metrin päähän naapuritonteista eli rakennustiheys on suurempi kuin Heravannassa tai Helsingin seudun ongelmalähiöissä.

Talon arviolta 40–70 autoille ei ole varattu tontilta juurikaan parkkitilaa, vaan autot on suunniteltu parkkeerattavan läheisten teitten varsille. Puutarhakaupunkiin hyvin nivoutuva Lemposten urheilukenttä on pakko muuttaa parkkipaikaksi. Kerrostalon parkkipaikaksi joutunee myös läheisen marketin parkkipaikka.

Moottorina toimiin on Pirkan Laaturakenteen toimitusjohtaja, joka ”tontinomistajien” vastineessa antoi virheellisesti ymmärtää asuvansa paikalla ja olevansa vain ”tavallinen” tontinomistaja.

Suunnitelma esitellään ”sopivasti” joulukiireiden aikaan, jolloin epäkohtiin puuttumiselle jää vähemmän aikaa. Samoin varsinainen asemakaavamuutosehdotus esiteltiin sopivasti loma-aikaan, 29.6.2017. Molemmat varmaankin sattumaa?

Pyydän vastuullisia kuntapäättäjiä viheltämään kyseisen pelin poikki ja vaatimaan alueelle ammattitaidolla tehtyä kokonaisvaltaista, pienkerrostalovaltaista suunnitelmaa. Näin turvattaisiin puutarhakaupunkivisio sekä uusien ja nykyisten asukkaiden hyvinvointi ja viihtyvyys. Nykyinen suunnitelma on täysin tulevan rakennuttajan sanelema ja tähtää vain lyhytnäköiseen voitontavoitteluun.

Juha Herajärvi, lempääläinen vuodesta 1995, toivottavasti jatkossakin

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?