Rahoitusta maaseudun kehittämiseksi

Vilja Pylsy.

Suomessa puolletaan vuosittain tuhansia Leader-hankkeita. Lempäälän-Vesilahden Sanomien levikkialueella rahoituksella on kehitetty muun muassa Lempäälässä Hakkarin hiihtopuistoa, Myllyrantaa, Seurantaloa ja kunnostettu lukuisia järviä sekä Vesilahdessa rakennettu skeittiparkkia, kesäteatteria, venevalkamaa ja museoaluetta, suunniteltu valokuitua sekä saatu eri sukupolvet toimimaan yhteisen hyvän eteen.

Leader on mahdollistaja, sillä rahoituksella voidaan tukea muun muassa yritysten perustamista, kehittämistä ja investointeja, kylien elinvoimaisuutta, harrastusmahdollisuuksia ja kansainvälistä toimintaa. Hakijoita voivat olla esimerkiksi yrittäjät, yhdistykset, kunnat, oppi- ja tutkimuslaitokset sekä säätiöt.

Omasta mielestäni Leader-rahoituksen huonoin puoli on turhankin suuri määrä byrokratiaa. Taas hienoimpana elementtinä pidän Leaderin kantavaa ajatuksesta, eli paikallisen asiantuntemuksen ja osaamisen hyödyntämistä kehittämistyössä. Paikalliset asukkaat ovat alueensa parhaita asiantuntijoita. Suomessa on 54 Leader-ryhmää, joista Tampereen seutukunnassa toimii Kantri ry. Kantrin toimialueen kunnat ovat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Kaikki Leader-ryhmät jakavat rahoitusta manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta, joten pääperiaatteet ovat samat. Ryhmillä on kuitenkin omat strategiansa, jotka pohjautuvat alueen vahvuuksiin. Kantrin strategiassa vastuu otetaan ympäristöstä ja yhteisöstä. Pääpainoalueita ovat ympäristövastuinen asuminen, yhteisöllisyys, osallisuus ja nuoriso sekä paikallinen yrittäjyys. Strategia on luettavissa nettisivuilta www.kantriry.fi

Leader-ryhmien hallitukset tekevät puoltopäätökset rahoitettavista hankkeista ja tukiprosenteista. Hankkeiden rahallinen arvo vaihtelee muutamista tonneista kymppitonneihin. Julkisen tuen, joka koostuu EU:n, valtion ja kuntien rahasta, lisäksi tarvitaan hakijan omarahoitusosuutta. Leader-hankkeissa talkootyölle lasketaan rahallinen arvo, joten omarahoitusosuuden voi maksaa joko rahana, talkootyöllä tai kumpaakin käyttäen.

Hankkeiden lisäksi Kantri jakaa kevyen byrokratian Nuoriso-Leader -rahoitusta. Ko. rahoituksen tarkoituksena on saada nuoret mukaan erilaisiin projekteihin alueen kehittämiseksi. Tuen suuruus on 100–1 000 euroa.

Kun sinulla on hankeidea, suosittelen olemaan yhteydessä Kantriin. Kantrissa voi tulla käymään, soittaa tai lähettää sähköpostia. Kantrin toimisto löytyy 3.1. alkaen Pirkkalasta, Keisarinviitasta.

 

Vilja Pylsy

Pirkanmaan Leader-ryhmien tiedottaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?