Kissan harrastuksiin kuuluu muun muassa pallon hakeminen

Harmi on villakoiran kasvattama

Nelisen vuotta sitten Harmi melkein kuoli. Enää rankka sairaus ei näy siinä mitenkään. Kuva: Tua Onnela

Nuuh nuuh, ensin nuuhkitaan läpi ihminen. Nuuh nuuh, sitten ihmisen kameralaukku.

Harmi-kissan tavassa tutustua on jotain hyvin koiramaista, eikä se välttämättä ole sattumaa. Harmi on nimittäin villakoiran kasvattama.

– Harmin emo ei ollut poikasistaan kiinnostunut, joten villakoira kanniskeli ja hoiti niitä, kertoo omistaja Aleksandra Aalto.

Harmi syntyi 14 vuotta sitten vahinkopentuna. Sen perimässä on sinistä brittikissaa, exoticia ja maatiaiskissaa. Kun Aalto perheineen tuli sitä katsomaan, se valitsi uudet hoivaajansa saman tien. Elämä villakoirana sai jäädä.

Harmissa on kuitenkin säilynyt koiramaisia piirteitä. Se on hyvin utelias ja seurallinen, ja sen harrastuksiin kuuluu pallon hakeminen. Sylikissa Harmi ei ole.

– Aamuisin se saattaa joskus tulla mahan päälle kököttämään. Siitä tietää, että on ruokinta-aika, Aalto sanoo.

Kylläpä alkoi kutittaa kesken poseerauksen. Kuva: Tua Onnela

Nelisen vuotta sitten Harmin elämä oli lähellä päättyä. Aiemmin täysin terve kissa alkoi hoippua, katse lasittui ja olemus kävi vaisuksi. Ruoka ei maistunut, eikä kehossa ollut voimaa edes sohvalle hyppäämisen verran.

Aalto vei kissansa eläinlääkäriin ja sai sille lääkkeet, mutta vointi ei vain kohentunut. Perhe itki jo kissan menettämistä.

Mutta sitten Alto muisti lattialta löytämänsä hyvinsyöneen punkin. Hän kertoi siitä eläinlääkärille ja sai kissalle uuden lääkkeen – todennäköiseen puutiaisaivokuumeeseen. Lääke alkoi vaikuttaa, ja vähitellen Harmi palasi ennalleen. Hoippuminen loppui, ja ruoka alkoi maistua.

Tosin edes kuolemanrajakokemus ei tehnyt Harmista kaikkiruokaista. Se haluaisi syödä pelkkiä kuivanappuloita, ja tuore lihakin maistui sille vasta, kun tarjolla oli poron paistia. Vettä Harmi juo mielellään ihmisten juomalasista, etenkin kristallisesta.

– Kai se maistuu kristallilasista paremmalta kuin jostain muovikupista, Aalto tuumaa.

TEKSTI: Tua Onnela

Ehdotuksia Paikallisiksi eläimiksi voi lähettää osoitteeseen tua.onnela@onnelanelaimet.fi.

Harmin äiti oli sininen brittikissa, isä maatiaiskissan ja exoticin sekoitus. Kuva: Tua Onnela

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.