Esillä myös runsaasti perheenjäsenten ja sukulaisten töitä

Vanhalla asemalla laaja Koivukankaan taiteen juhlanäyttely

Hannes Koivukankaan ”Orvokkeja” 1940-luvulta on herkkä ja hienovarainen öljyvärimaalaus. Kuva: Erkki Koivisto

Lempääläläisen kuvataiteilijan Hannes (Johannes) Koivukankaan syntymästä tulee kuluneeksi 125 vuotta. Sitä juhlitaan taiteilijan suvun kokoamalla juhlanäyttelyllä neljän viikon ajan Lempäälän vanhalla asemalla 2. helmikuuta 2018 saakka.

Heinäpeltoa, järvi- ja merimaisemaa, talven ensilunta, hedelmä- ja kukka-asetelmia… Taiteilevan suvun kantaisän Hannes Koivukankaan (1892–1958) laaja tuotanto keskittyi suomalaisen luonnon tuomiseen kotien seinille erityisesti sotien jälkeen.

 

Hannes Koivukankaan pojanpoika, neurokirurgian professori John Koivukangas piti puheen näyttelyn avajaisissa. Kuva: Erkki Koivisto

Hannes Koivukankaalta on näyttelyssä esillä 13 työtä. Samaan kulmaukseen on ripustettu työt ”Järvinen talvimaisema”, ”Hedelmäasetelma”, ”Ensilumi Taalintehtaalla” ja ”Merimaisema”. Kuva: Erkki Koivisto

Hannes Koivukangas syntyi Johannes Björk -nimisenä Tampereella vuonna 1892. Hänen vanhempansa olivat Tampereen uuden kauppahallin ensimmäisiä kauppiaita August ja Ida Björk. Hän otti sukunimekseen nimen Koivukangas ja taiteilijanimekseen Hannes jäätyään täysorvoksi Snellmanin juhlavuoden yhteydessä vuonna 1906.

Noin 1911 hän muutti Helsinkiin, jossa sai opetusta Helsingin Piirustuskoulussa. Hän valmistui leipuri-konditoria-alan koulusta.

Hannes Koivukangas vaikutti monella paikkakunnalla, kunnes perhe asettui vuonna 1941 Lempäälän Hakkariin, jossa hänen kotileipomonsa tunnettiin hyvin. Hän nimittäin elätti perheensä, johon  kuului vaimo Tyyni ja seitsemän lasta, leipurina. Samalla hän maalasi runsaasti öljyväritauluja, joita myi suoraan ostajille ympäri Suomea.

 

Lähes 60 teoksen näyttelyssä on esillä 13  taitelija Hannes Koivukankaan öljyvärityötä. Näyttelyssä on taidetta 16 henkilöltä  muun muassa Hannes Koivukankaan lasten, lempääläläisen ammattitaiteilija Olavi Koivukankaan (1919–71) sekä Esko Koivukankaan ja Sirkka Forssbergin (1924–2001) töitä. Näyttelyssä on esillä lisäksi mm. Olavi Koivukankaan tyttären Leena Koivukankaan sekä hänen miehensä Aulis Harjun  töitä. He molemmat ovat Lempäälästä.

Kauimmat teokset ovat aina Kanadasta saakka, ja näyttelyn kokoamisessa Vanhalla asemalla vietettiinkin sukutapaamista ainutkertaisissa merkeissä, sillä osa sukulaisista tapasi Lempäälässä nyt ensimmäistä kertaa toisensa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?