Sammaleläimet häipyivät vesien viilettyä

Viime kesänä Kirkkojärvellä katiskan valloittaneet sammaleläimet kaikkosivat sitä mukaa, kun vedet kylmenivät. Kuva: Pekka Tuuri

Viime kesänä Kirkkojärvellä katiskan vallanneet sammaleläimet viihtyivät sijoillaan niin kauan, kunnes veden lämpötila alkoi olla +13 astetta. Siitä alkoi niiden häviäminen, kunnes veden saavutettua +12 astetta oli katiskassa vain muutama murunen enää jäljellä. Nekin rippeet lähtivät helposti irti harjaamalla. Myös kanavan betonirakenteet vapautuivat kyseisistä otuksista, joita oli todella paljon.

Toisin kuin Pyhäjärven vesistöissä, viihtyi toinen vieraslaji Kirkkojärvessä tosi hyvin, eli täplärapu. Tosin ei voida puhua mistään aivan valtavista määristä, mutta ihan ok saaliista. Suurimmalle ravulle oli kertynyt mittaa pyrstöstä otsapiikkiin 15 cm sekä saksien mitaksi kunnioitettavat  8cm. Kaikki pyydyksiin päätyneet päästettiin takaisin vapauteen.

 

Pertti Iivonen

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>