Mitä kannattaa luvata?

Uutena vuotena moni innostuu tekemään hyviä lupauksia. Joku aikoo laihduttaa, joku lopettaa tupakanpolton, joku päättää ruveta ahkeraksi tai muuten vaan paremmaksi ihmiseksi. Kannattaa kuitenkin miettiä, mitä kannattaa luvata.

Jos päätit laihduttaa, niin aseta tavoite mielekkääksi. Kaksikymmentä kiloa tuntuu jo ajatuksena aivan toivottomalta. Aseta mieluummin välitavoitteita: pääsiäiseen mennessä 6 kiloa, vappuun pari kiloa lisää jne. Realistinen tavoite on puolisen kiloa viikossa, keskimäärin. Siihen mahtuu mukaan mässäilypäiviäkin. Ensi alkuun laihduttaminen näyttää onnistuvan helpolla, pari kiloa lähtee melkein vaivatta. Mutta, voi voi: se on lähinnä nestettä kun lähtee. ”Laihduttavat” painijatkin saunassa muutaman kilon ollakseen vahvempia kevyemmässä sarjassa.

Itsekurilla ja nutrileteillä kyllä paino putoaa, mutta oikeasti pysyvä muutos vaatii pysyvää muutosta nykyiseen elintapaan. Kuurin jälkeen paino taas nousee ja sitten taas uudella kuurilla laskee. Tälläinen jojo-ilmiö ei ole mukavaa eikä oikein terveellistäkään.

Tupakan suhteen on tärkeää, miten asian ilmaiset. Mikähän näistä tuntuu vakuuttavimmalta: Aion lopettaa tupakanpolton. Yritän lopettaa polttelun. Lopetan tupakoinnin. Teenpähän tupakkalakon. Alitajuntasi ottaa todesta sen mitä sanot. Mieti myös sitä, onko järkeä siirtyä sähkötupakkaan, imeskellä mälliä vai jauhaa nikotiinipurkkaa reilun polttelun sijaan. Vai olisiko sinusta miestä (nykyään henkilöä) lopettamaan kertarutistuksella. Olen pitänyt muutaman tupakasta vierotuskurssin, missä kolmen perättäisen istunnon jälkeen yleensä kaikki lopettivat ja olivat vielä puolen vuoden jälkeenkin savuttomia (siihen asti oli seurantaa).

Sitten tämä paremmaksi ihmiseksi ryhtyminen. Jokainenhan sitä haluaa. Mutta mistä tiedät, että jotakin alkaa tapahtua? Tee itsellesi konkreettisia mittareita sille asialle, missä haluat kehittyä. Esimerkiksi montako kertaa, montako tuntia, montako kilometriä viikossa. Muulloinkin kuin vuoden vaihtuessa voi asettaa itselleen tavoitteita. Kun muotoilee tavoitteen selkeästi, konkreettisin sanoin myönteisenä tulevaisuudessa tapahtuvaksi, niin se alkaa toteuttaa itse itseään.

Toista ajatusta aina silloin tällöin. Tästä on olemassa kirjakin, jonka nimi on jotain sinne päin kuin ”Ajattele elämäsi paremmaksi”. Tavoitteitaan voi tehdä näkyviksi ”aarrekartta”-harjoituksella. Monelle varmasti tuttu: siinä isolle paperille liimaillaan lehdistä leikattuja kuvia kuvaamaan omia tavoitteita ja toiveita. Näin tehdään ikään kuin tilaus.

Mutta varoituksen sana: ole tarkkana mitä tilaat. Eräs nainen laittoi aarrekarttaansa toiveen lottovoitoista. Ihmetteli kun pieniä voittoja tuli useampia. Olisi pitänyt laittaa että 7 oikein. Toinen taas halusi tutustua miellyttävään, huolehtivaiseen, yhteisiä arvoja omaavaan mieheen. Sellainen tuli ja rakastuttiin. Olisi pitänyt laittaa myös että vapaa. Tälläpä oli ennestään vaimo ja lapset. Sitä saa mitä tilaa!

Teksti: Tapio Eronen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.