Sisäilmaongelman syy eristämättömät putket

Julkinen rakentaminen on paininut sisäilmaongelmien kanssa vuosia. Kaikki mitä rakennetaan, homehtuvat jo ennen rakennuksen käyttöönottoa. Sitten syytetään ”pullorakentamista.”

Syynä sisäilmaongelmiin kuitenkin lienee ilmastointi- ja vesiputkien eristämättömyys tai hutiloiden tehty eristys. Vanha totuushan on se, että missä kylmä ja lämmin kohtaavat, siihen syntyy kosteutta. Tämä kosteuden synty voidaan estää huolellisella putkien eristämisellä.

On siis laitettava eriste aivan kiinni eristettävään putkeen, myös lämminvesiputkeen. Eriste on oltava joka kohdaltaan kiinni putkessa, ettei ilman kosteus pääse kondensoitumaan putken ja eristeen väliin. Havainnollisesti tämän ilmiön kohtaa esimerkiksi kesällä pyykinpesukoneessa, kun kylmävesiputki hikoilee melko runsaastikin, syntyy siis kondenssivettä.

Jokaiseen ”mokaukseen” haetaan aina syyllistä. Käsittääkseni myös kunnalla on oltava työmaavalvoja, joka lienee ollut sillä hetkellä tuuraamassa työmaanukkujaa, kun putkieristyksiä on tehty.

Martti Lindroos

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?