Rempparyhmä on tarvittaessa vaikka pelastuspartio

Lapio viuhuu lumimyräkän keskellä. Omakotitalon piha puhdistuu aamutuimaan koko yön pyryttäneestä lumesta. Pihanputsaushommissa on Rempparyhmä, joka on ehtinyt jo samana aamuna pelastaa yhden lääkäriin kiirehtineen asiakkaan päivän tekemällä lumityöt pihamaalta.

Reijo Ojanen huolehti lumihommien lisäksi, että pikkulinnuilla on ruokaa. Kuva: Katariina Onnela

Rempparyhmä on avotyöporukka, jossa hommia tekevät kuusi lievästi kehitysvammaista miestä. Ryhmä on toiminut jo parikymmentä vuotta, mutta viime lokakuussa se kävi läpi sukupolvenvaihdoksen. Ryhmäläiset eivät vaihtuneet, vaan ohjaaja. Nyt Rempparyhmän mukana matkaa Juha Kelottijärvi.

– Osa rempparyhmäläisistä on ollut mukana alusta asti. Ikähaitari on reilu kaksikymppisestä kuusikymppiseen, hän kertoo ja lisää, että hänet ja Rempparyhmän saa edelleen kiinni vanhasta tutusta puhelinnumerosta.

Rempparyhmä auttaa esimerkiksi vammaisia tai ikääntyviä ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta pysty huolehtimaan käytännön töistä. Lumitöiden lisäksi he muun muassa tekevät ja kantavat polttopuita, leikkaavat nurmikot ja pensasaidat sekä tarjoavat muuttoapua. Puiden kaatokin onnistuu. Juha Kelottijärvi kertoo, että heidän töihinsä kuuluu myös apuvälineiden kuten sairaalasänkyjen ja pyörätuolien kuljettaminen Lempäälän kuntoutuspalveluiden toimeksiantoina.

Lisäksi Rempparyhmä on hiljattain saanut vastuulleen Mäyriän saunojen siivoamisen. Juha Kelottijärvi kertoo, että aiemmin Mäyriän saunojan siivouksesta vastasi Tiina Kososen vetämä siivousryhmä, mutta uudelleenjärjestelyjen vuoksi työ jaetaan nyt kahden muun ryhmän kesken. Rempparyhmän lisäksi siivoamassa käy toinen samantyyppinen porukka, jota vetää Vesa Vuohijoki.

Vesan ryhmä aloitti toimintansa kesän jälkeen. Mäyriän lisäksi ryhmä käy kouluilla tekemässä siivoustyötä. Heiltä hoituu myös hiekoitushommat ja lumityöt. Torstaisin ryhmä tekee kauppareissuja ja toimittaa ostoksia asiakkailleen.

Sekä Rempparyhmän että Vesan porukan palvelut ovat maksuttomia vammaispalveluiden piirissä oleville henkilöille. Muille hinta on pyritty pitämään matalana.

– Työn tarkoitus ei ole tuottaa kuin hyvää mieltä ja apua niille, jotka sitä tarvitsevat, Juha Kelottijärvi toteaa.

Työnteko on ryhmäläisille tärkeää. Sen avulla he sitoutuvat yhteiskuntaan ja saavat touhua päiviinsä. Rempparyhmä pyrkii olemaan liikenteessä jokaisena arkipäivänä. Kaikki eivät kuitenkaan ole joka päivä mukana, vaan töissä ollaan jokaiselle sopiva aika viikottain.

Juha Kelottijärvi sanoo omaksi tehtäväkseen tehdä itsensä tarpeettomaksi. Hän kuljettaa Rempparyhmää kohteesta toiseen, pitää homman kasassa ja ilmapiirin leppoisana. Lapiohommiinkin hänkin tarttuu mielellään.

Rempparyhmältä hommat hoituvat! Kuvassa vasemmalta Vesa Holm, Reijo Ojanen, Make Kovanen, Esa Öystilä, Juha Kelottijärvi ja Eemi Mäntynen.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>