Sirittääkö kohta teillä?

Hyönteisleipää, sirkkamakkaraa, kuhnurisuklaata… Kun hyönteisten elintarvikekäyttö sallittiin syksyllä Suomessa, on markkinoille tullut nopeassa tahdissa hyönteisiä sisältäviä elintarvikkeita.

Etulinjassa on toiminut muun muassa Fazer, joka toi markkinoille hollantilaista sirkkajauhoa sisältävän leivän. Sirkkaa on leivässä tuoteselosteen mukaan jauheena vain kolme prosenttia, mutta kuitenkin. Tuotetta testannut ystäväni kuvaili suutuntuman olevan rouhea, melkein kuin siemenleivässä, ja makukin ihan ok. Sirkkaleipää saa toistaiseksi pääkaupunkiseudulta, mutta kyllä sirkkasapuskaa on tullut vastaan Pirkanmaallakin. Esimerkiksi Lempäälän Ideaparkissa ja Tampereen Kauppahallissa myydään Linkosuon sirkkaruissipsejä. Ostamatta vielä jäi, mutta uteliaisuus kyllä virisi.

Ikinä en ötököitä syö, sanoo nyt moni. Mutta jos mielikuvat ja ennakkoluulot työntää syrjään, ötökkäruoassa on paljon hyvääkin. Hyönteisten tuotantoon tarvitaan paljon vähemmän vettä kuin lihakarjan kasvattamiseen. Tosin joissakin tutkimuksissa on kyseenalaistettu ekotehokkuus. Jauhomadot ja sirkat tarvitsevat nekin viljaa ja vihantaa kasvaakseen. Ötökkärehun syöttäminen kanoille saattaakin olla hyötysuhteeltaan parempi vaihtoehto kuin hyönteisten käyttö suoraan ihmisravintona.

Proteiininlähteenä sirkkoja pidetään myös lihaa parempana vaihtoehtona, sillä niissä on rasvaa vähemmän. Toki tähän voi esittää kysymyksen, että miksi syödä hyönteisiä proteiinin ja valkuaisaineiden tarpeeseen, kun pavut, pähkinät ja kasvikset ajavat saman asian, jopa paremmin.

Entä kuinka hyönteisten rehujen ja kasvatuksen puhtaudesta ja sen valvonnasta aiotaan huolehtia? Hyönteistuotanto ei aiemmin ollut elintarvikevalvonnan piirissä, koska sitä ei pidetty laillisesti elintarviketuotantona. Nyt toivoa sopii, että Elintarviketurvallisuusvirasto Evira luo alalle pelisäännöt.

Hyönteistuotannosta innostuttiin oitis ruoka-alan uutena liiketoimintamahdollisuutena. Kotisirkkafarmeja on perustettu, ja onpa visioitu sikaloiden muuttamisesta sirkkaloiksi. Kun sianlihatuotannon kannattavuus heikkenee, voi sikalan hyödyntäminen vaikka sirkkakasvattamona houkuttaa. Mutta kuka sanoo, että sirkkoja pitää ostaa “eineksinä”. Sirkkojahan voi kasvattaa itsekin. Kun kerran biojätettäkin on keksitty kompostoida sisällä nk. bokashi-kompostoreissa, ei laatikko sirkkojakaan tunnu enää missään.

Pakastimessamme odottaa tyhjiöpakkaus koirasmehiläisen, kuhnurin toukkia ruuaksi valmistusta. Mehiläishoitajat poistavat kuhnuritoukkia pesistä säännöllisesti pesän hoitotoimenpiteenä ja nyt niitä on alettu pakastaa ihmisravinnoksi. Kumpaa tekisin, voissa paistettuja valkosipulitoukkia vai mehiläismangochutneyta, arvon mielessäni, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi kumpaakaan. Taidan laittaa pohtiessa kasvispadan porisemaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.