Uusi elämä pienellä muutoksella

Eetu Rantanen on kunnostautunut tällä kaudella muun muassa varmana syöttäjänä. Tilastoissa on kuusi ässää. Kuva: Marko Panu

– Keväällä mietin lopettaako kokonaan vai kokeileeko jotain muuta. Onneksi päädyin Lempäälään, olen ollut todella tyytyväinen ja lentopallo on taas hauskaa.

Sanat kuuluvat Eetu Rantaselle. Ero edellisiin vuosiin on valtava: Palloa lyö uudestisyntynyt mies – hymy korvissa ja vitsit herkässä. LeKin lentopallon 1-sarjajoukkueen avainpelaajiin noussut pelimies sai pienellä liikkeellä uuden lentopalloelämän: Hän vaihtoi passarin paikan yleispelaajan rooliin.

Useamman kauden tamperelaisessa Rantaperkiön Iskussa Mestaruusliigaa pelannut Rantanen oli kypsynyt katsomaan pelejä sivusta.

– Piti hakea iloa taas lentopalloon. Se aika lailla kuoli, kun monta kautta jouduin olemaan vain vaihtopenkillä, eikä oikein päässyt pelaamaan. Se tappoi motivaatiota, Rantanen taustoittaa muutosta.

Odotukset eivät olleet katossa ennen kuluneen kauden alkua, kun Rantanen aloitti lähes tyhjästä uuden pelipaikan opiskelun Kisa riveissä. Kausi on kuitenkin ollut menestys: LeKi on menossa kirkkaasti pudotuspeleihin ja Rantanen noussut joukkueensa avainpelaajiin.

Paljon uutta opittavaa

Pelipaikan vaihto ei lentopallossa ole aivan mahdottomuus, muttei aivan jokapäiväistäkään. Esimerkiksi Kisan hakkuri Anssi Vesanen oli ennen keskitorjuja, kunnes pelipaikka vaihtui. Kuitenkaan pelin aivoina toimivan passarin tontilta ison nosto- ja lyöntivastuun omaavan yleispelaajan rooliin sopeutuminen ei ole kaikkein yksinkertaisinta.

– On asioita, joita ei edes osannut ajatella, kuten hyökkäyksen rytmittäminen. Koko ajan huomaa kehittyvänsä. Yleispelaajana oleminen on ollut kuitenkin hyvin pitkälti sellaista, mitä odotin ja toivoin, Rantanen tuumii.

Ennen Rantasella oli kokemusta yleispelaajan tontilta vain hieman A-junioreista. LeKin valmentaja Tapani Nyström on huomannut pelaajansa kehittyneen koko ajan jollain osa-alueella.

– Kyllä Eetun kehitys ja pärjääminen on ollut yksi tämän kauden tarinoista. Edes itse en odottanut, että näin nopeasti hän nousee avainasemaan, Nyström tuumii.

Rantanen murtautui avauskokoonpanoon lopullisesti marraskuisen varvasvaivansa jälkeen. Viime peleissä hän on ollut toisena yleispelaajan joko Sauli Silpon tai Simo Puttosen kanssa.

– Hyökkäyksissä huomaa, kuinka vähän sitä on vielä tehnyt. Vastaanotto on puolestaan toiminut yllättävän hyvin, Rantanen arvioi.

Kuvasta näkyy, kuinka kovaa luokkaa ovat Eetu Rantasen (vasemmalla torjunnassa) fyysiset ominaisuudet. Kova ponnistus auttaa paljon. Kuva: Antti Raunio

Liikaa liian varhain

Rantanen nousi liigassa Iskun ykköspassariksi vasta 17-vuotiaana. Nyt 22-vuotialla Rantasella oli silloin alla vain puolikas kausi vastuuta 1-sarjan Akaa-Volleyssa.

– Silloin pistettiin poika vähän liian isoihin kenkiin. Se oli sellainen, miten sen nyt sanoisi, vähän toivotaan toivotaan -ratkaisu seurajohdolta.

Siitä eteenpäin Rantanen jatkoi Iskussa, mutta vastuu väheni. Niinpä edessä oli viime kauden jälkeen seuran ja pelipaikan vaihto. Viimeksi 1-sarjaa Rantanen pelasi juuri Akaassa ennen liigaan pääsyä, passarina.

– 1-sarja on tasoltaan yllättänyt, se on kovempi kuin luulin. Toki täällä on kahden tason porukkaa: korkeimmilla joukkueilla on kovat tavoitteet ja ihan liigameininki. 1-sarja on mielestäni kehittynyt siitä, kun viimeksi pelasin 5-6 vuotta sitten.

Oloon Lempäälässä Rantanen on tyytyväinen. Pelaamisen ohessa hän opiskelee liiketaloutta ja asuu Tampereella avovaimonsa ja koiranpennun kanssa.

– Lempäälässä on hyvää toimintaa, ei ole valitettavaa mistään seuran hommista. Täällä on hyvä fiilis aina hallilla, ja tykkään, että puhalletaan yhteen hiileen koko Lempäälän sakki.

Napsu lisää kevättä ajatellen

LP Kangasalan kasvatti odottaa jo innolla kevään pudotuspelejä. Usko joukkueen pärjäämiseen on vahva. Ennen pudotuspelejä LeKillä vielä yksi peli, vieraskentällä VaLePan 2-joukkuetta vastaan. Vastaan pudotuspeleissä tulee joko VaLePa tai Karhulan Veikot.

– Pitää ottaa loppukauteen yksi vaihde vielä silmään, että päästään oikeasti haastamaan kärkiryhmiä ratkaisupeleissä. Tiedän, että tästä porukasta saadaan irti vielä paljon enemmän, tarvitaan vielä jotain lisää, että peli saadaan lopulliseen kuosiinsa. Sitten olemme valmiita menestymään kevään peleissä.

Eetu Rantanen (oik.) on noussut avauskuusikkoon, ja usein hänen parinaan yleispelaajana on Simo Puttonen (vas.). Kuva: Marko Panu

Pelityyliltään 191 senttinen Rantanen on rauhallinen ja taitavasti liikkuva, mutta hyökkäyspeli on vielä kokemuksen puutteen vuoksi hieman virheherkkää. Parhaillaan Rantanen lyö aivan omista korkeuksistaan pelin näyttävimpiä lyöntejä.

Tähänastiseen kauteen Rantanen on ollut tyytyväinen. LeKin alkukauden nousujohteinen meininki vaihtui synkkään tammikuuhun, jolloin ei voittoja tullut, mutta helmikuussa vire on kääntynyt kohti parempaa. Rantasen mukaan joukkue voi olla tyytyväinen sijoitukseen.

– Oma kausi on mennyt aika lailla samalla lailla kuin joukkueella. Koko ajan huomaa juttuja, joissa kehittynyt, ja sitten taas huomaa asioita missä on vielä tosi paljon kehitettävää.

– Ensimmäistä kautta nyt kun tällä pelipaikalla pelaan, siihen nähden yllättävän hyvin verrattuna mitä odotti tältä kaudelta, Rantanen iloitsee.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.